Ovo je obavezno poslije kupanja u bazenu, bakterije mogu da uđu u nervni sistem

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je obavezno poslije kupanja u bazenu, bakterije mogu da uđu u nervni sistem

Ljekari savjetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha koje izazivaju bakterije i gljivice, naročito kod djece.

Prof. dr. Sanja Krejović, fonijatar i otorinolaringolog, izjavila je za RTS da treba voditi računa o higijeni uha i grla i ukazuje da može doći i do "nevidljivih povreda" uha, poput pucanja bubne opne prilikom skakanja u bazen.

Poslije rashlađivanja u bazenu, rijeci, jezeru ili moru dešava se da nam je uho zapušeno, osjećamo blagi pritisak u njemu i oslabljen sluh, a kasnije i bol. To su prvi simptomi tzv. "plivačkog uha", koje neće proći bez odgovarajućeg liječenja, pa je neophodno da se hitno javite specijalisti za uho, grlo i nos.

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

"Bez obzira na čistoću i ispravnost vode, infekcija može da nastane i u privatnim bazenima, koje ne koristi mnogo ljudi. Treba voditi računa o higijeni, toaleti i uha i nosa i grla", ukazuje doktorica Krejović.

Prema njenim riječima, prilikom kupanja u bazenima, mogu da se dese ne samo vidljive povrede nosa, već i uha, koje nekada mogu da budu nevidljive.

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

"Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promjene pritiska, kao i prilikom leta avionom. Može doći do pucanja bubne opne, što je veoma ozbiljna povreda i treba je tako shvatiti i liječiti, jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem", poručuje Krejović.

Napominje da su simptomi pucanja bubne opne akutni bol, zujanje u ušima, sekrecija, što treba na pravilan način liječiti antibioticima. Dodaje i da su tokom ljetnjih mjeseci češće upale spoljašnjeg uha kada bakterije ili gljivice prilikom kupanja uđu, ali i sinusa, krajnika i grla.

Prema savjetu doktorice, djeca i stariji treba da ispiraju nos i grlo morskom sterilisanom vodom, što je od izuzetne važnosti mjere prevencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak