Ovo je najpoznatija optička iluzija na svijetu: Mogu je riješiti samo oni s odličnim vidom

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najpoznatija optička iluzija na svijetu: Mogu je riješiti samo oni s odličnim vidom

Ljudi su ostali zbunjeni poznatom optičkom iluzijom koja prikazuje dvije žene – iako mnogi tvrde da vide samo jednu.

Crtež izgleda kao da prikazuje mladu ženu s šeširom i velom, okrenutu od promatrača. Ona također nosi pernati kaput i ogrlicu te ima kratku kovdžavu kosu. Međutim, na slici se skriva i starija žena, koju je teže uočiti, piše Mirror.

Na Redditu su ljubitelji mozgalica raspravljali o slici, pokušavajući otkriti gdje se nalazi druga žena. Jedan zbunjeni korisnik je napisao: "Navodno postoje starica i mlada dama, ali ja vidim samo mladu ženu". Drugi su brzo uskočili kako bi pomogli u otkrivanju starije žene. "Brada mlade žene je zapravo nos starice’" objasnio je jedan. Drugi je dodao: "Uho mlade žene je oko starice".

Prepune ulice Sarajeva: Ugodna temperatura pozvala u šetnju brojne građane i turiste

"Njena ogrlica su zapravo usta starije žene", pojasnio je treći. "Izgleda kao baba yaga", našalio se još jedan korisnik. Međutim, neki su se suočili s drugim problemom: "Vidim samo staru ženu", napisao je jedan korisnik, dok su drugi ostali zbunjeni čak i nakon objašnjenja. "Nekako to još uvijek ne vidim", rekao je jedan.

Ovo zapanjujuće umjetničko djelo pod nazivom Moja supruga i moja punica nacrtao je karikaturist William Ely Hill. Prvi put je objavljena u američkom humorističkom časopisu Puck u novembru 1915., uz naslov: "Obje su na ovoj slici – pronađite ih".

Apparently there is an old lady and a young lady. But i can only see the young one
byu/Lone_Saviour-22nd inopticalillusions

Zagonetka je postala poznata 1930. godine kada je američki psiholog Edwin Boring pisao o toj slici u radu pod naslovom Nova dvosmislena figura. Od tada je nazvana Dosadna figura i prikazana je u brojnim eksperimentima i udžbenicima tijekom gotovo stotinu godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak