Ostavljanje peškira na plaži u Hrvatskoj: Evo kolike su kazne

2
Radiosarajevo.ba
Ostavljanje peškira na plaži u Hrvatskoj: Evo kolike su kazne

Rezervisanje mjesta na plaži zadnjih je godina jedna od glavnih ljetnih tema. Već nam je dobro poznato da brojni posjetitelji plaža u Hrvatskoj ostavljaju peškire i suncobrane kako bi bili sigurni da će sljedeći dan moći uživati na istome mjestu.

U jednu ruku, takva nam je praksa razumljiva jer su plaže krcate pa roditelji s malom djecom ponekad ne mogu pronaći bolje rješenje.

Djeci su potrebni hlad i blizina mora, a to je teško pronaći ako se na plažu dolazi kasnije tokom dana.

Važna informacija za građane Sarajeva: Danas izmjena režima saobraćaja

S obzirom na visoke temperature i potrebu za dodatnim sadržajima, razumljivo je zašto mnogi roditelji pribjegavaju "rezervisanju mjesta".

A u drugu ruku, razumijemo i one roditelje kojima takva praksa izaziva frustraciju.

Gradovi diljem Hrvatske prepoznali su ovaj problem i počeli uvoditi određene mjere.

Na primjer, načelnik Tribunja je na svojim društvenim mrežama objavio kako su peškiri i drugi predmeti kojima se rezervira mjesto uklonjeni te da ih kupači mogu preuzeti u odjelu komunalnog redarstva, uz plaćanje naknade.

Jednaka praksa može se primijetiti i u Općini Pirovac. Portal Šibenski.hr piše da komunalni redari također uklanjaju peškire, i to bez ikakve najave te da se kazne kreću od 67 (131 KM) pa sve do 200 eura (391 KM).

@anjaprajninger

Za one koji se pitaju kako maknit nekome stvari. Evo kako-vrlo jednostavno. #balkan #balkantiktok #fyp #fyp #fypage #sezona #turizam #brela

♬ original sound - Anja Prajninger Šuto

Raspravu na društvenim mrežama izazvala je i jedna objava na TikToku u kojoj je korisnica ove društvene mreže skupila peškire i odnijela ih pokraj upozorenja na kojemu piše da je na plaži u Brelima zabranjeno ostavljanje ličnih stvari, u suprotnom će one biti uklonjene od strane komunalnog redara.

I dok su neki podržali njen postupak, drugi su je pak osudili jer je dirala lične stvari nepoznatih ljudi.

Među brojnim komentarima podrške, našli su se i oni koji su se zapitali što ako je neko, recimo, otišao na kafu, a kad se vratio, njegovih stvari više nije bilo.

Važno je pronaći granicu između poštivanja tuđih stvari, ali i jednakih prava svih kupača koji su došli na zasluženi odmor, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak