Ose napravile gnijezdo u utočištu za konje: Vlasnici ih pustili na miru

0
Radiosarajevo.ba
Ose napravile gnijezdo u utočištu za konje: Vlasnici ih pustili na miru

Iz domaćeg utočišta za konje, AA Zero smještenog u Mariji Bistrici, objavili su kako oni nisu samo dom za konje.

Premda nisu sami to birali, postali su i dom za čak sedam gnijezda osa, koje su se "stisnule" u svega 30-ak kvadrata. Umjesto da gnijezda unište, oni su životinje pustili na miru.

"Kod nas su dobrodošle! Razumijemo da mnogi ljudi osjećaju strah pred ovim insektima, a neki su čak i alergični na njihove ubode. Ipak, ose igraju važnu ulogu u našem ekosistemu, a kod nas su naši saveznici" objavili su na Facebooku.

Pariz 2024 | Košarkaši Francuske prvi finalisti Olimpijskih igara

Pojasnili su kako su ose izuzetno korisne za kontrolu populacije štetnih insekata. One se hrane muhama, lisnim ušima i gusjenicama, čime pomažu u održavanju ravnoteže u prirodi.

Posebno je važno napomenuti da određene vrste osa, poput parazitoidnih osa, napadaju i jedu, primjerice, i larve muha koje se mogu razvijati u konjskom izmetu. Tako, ose pomažu smanjiti broj muha koje mogu biti smetnja njihovim konjima.

U našem utočištu imamo nekoliko gnijezda osa, a suživot s njima temelji se na međusobnom poštovanju. Mi ne diramo njih, one ne diraju nas. Ovaj suživot pokazuje kako možemo koegzistirati s prirodom na način koji je koristan za sve strane.

Pozivamo vas da se informirate o važnosti osa i njihovoj ulozi u očuvanju bioraznolikosti. Kroz edukaciju i razumijevanje možemo prevladati strahove i cijeniti ove fascinantne insekte koji doprinose zdravlju našeg okoliša i dobrobiti svih nas dodali su, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak