Oglasio se vlasnik Zare nakon poziva na bojkot: Tvrde da je kolekcija osmišljena - u julu

4
Radiosarajevo.ba

Zara je u ponedjeljak 11. decembra povukla reklamnu kampanju s lutkama bez udova i statuama umotanim u bijelo sa naslovne stranice svoje web stranice i aplikacije nakon što je izazvala za bojkot zbog sukoba u Palestini.

Inditex (ITX.MC), koji je vlasnik Zare, rekao je da je promjena dio uobičajene procedure osvježavanja sadržaja. Nisu komentarisali pozive na bojkot, ali je rečeno da je kolekcija "Atelier" osmišljena u julu, a fotografije snimljene u septembru. Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra.

Na Zarinom Instagram nalogu objavljeno je na desetine hiljada komentara o fotografijama, mnogi sa palestinskim zastavama, dok je "#BoycottZara" bio u trendingu na platformi X.

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Na jednoj od fotografija prikazana je manekenka koja nosi lutku umotanu u bijelo, na drugoj poprsje leži na podu, a na drugoj je manekenka bez ruku. Kritičari su rekli da liče na fotografije leševa u bijelim pokrovima u Gazi.

Zara je na predstavljanju kolekcije 7. decembra rekla da je inspirisana muškim krojenjem iz prošlih vijekova. 

Zara obrisala jezivu reklamu s Instagrama: I poznate bh. ličnosti priključile se pozivu na bojkot

Reakcija naglašava povećanu osjetljivost međunarodnih brendova kako se pojačavaju borbe širom Gaze i sve više poziva na bojkot kompanija. Izvršni direktor Web Summit-a podnio je ostavku u oktobru nakon komentara koje je dao o sukobu Izraela i Hamasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak