Od Super Maria do Zelde: Nostalgično putovanje u prošlost u Nintendo muzeju

0
Radiosarajevo.ba

Ako su ove igre igrale važnu ulogu u vašem djetinjstvu ili igraju i danas, dugo očekivani novi japanski Nintendo muzej morate posjetiti!

Otvoren za javnost u srijedu 2. oktobra, interaktivni prostor se nalazi u nekadašnjem fabričkom kompleksu kompanije za video igre u Ujiju, oko sat vremena južno od grada Kyota. Rasprostranjen u tri glavne zgrade, Nintendo muzej vodi posjetitelje kroz 135-godišnju povijest kompanije uz iscrpnu izložbu koja uključuje rijetke konzole i prototipove, interaktivne igre, iskustva, pa čak i tematski restoran s hamburgerima.

Dok posjetitelji muzeja neće moći skočiti i udarati "blokove pitanja" poput Maria – ionako to već mogu učiniti u tematskom parku Super Nintendo World u obližnjoj Osaki – imat će pristup mnoštvu informacija koje nude uvid u um Nintendovog Shigerua Miyamota, takođe poznatog kao oca Super Maria.

Kompanija videoigara prvi put je osnovana pod imenom Hanafuda (što znači 'cvijetne kartice'), kao japanski proizvođač karata za igranje, 1889. godine. Muzejski odjel pod nazivom "Craft and Play" posvećen je ovim skromnim počecima i sadrži sobu Hanafuda u kojoj posjetitelji nauče igrati tradicionalnu kartašku igru ​​uz pomoć tehnologije i mogu se pridružiti radionici za izradu vlastitih cvjetnih kartica.

Sjećanje na velikana bh. književnosti: Čitanjem poezije obilježen 80. rođendan Abdulaha Sidrana

No, glavna atrakcija muzeja je njegova Discover zona, ogromna dvorana u kojoj su izloženi gotovo svi proizvodi koje je kompanija ikada objavila, uključujući rijetke ograničene uređaje i prototipove koji nisu uspjeli.

Osvojio na lutriji više od milion maraka, pa ostao bez svega zbog glupe greške

Još jedan vrhunac Discover zgrade je kolekcija od osam specijalnih interaktivnih igara – svaka predstavlja ikoničnu kreaciju u historiji igara kompanije. U međuvremenu, "Big Controller" omogućava igračima da sarađuju i igraju klasične Nintendo igre na, kao što ime govori, prevelikim kontrolerima dizajniranim da izgledaju kao originali sa konzola kao što su Wii i Famicom.

Među mini-igarama u ponudi su igra laserskog pucanja pod nazivom Zapper & Scope, sistem gađanja lakim oružjem kompanije razvijen 1973. godine, i Love Tester, prvi put lansiran 1969. godine.

Posjetitelji muzeja dobivaju 10 digitalnih novčića koje mogu koristiti za igranje igara, ali budite upozoreni: nije moguće kupiti dodatne, tako da će igrači morati da smisle strategiju i mudro biraju.

Uprkos svojoj neupadljivoj sivoj fasadi, muzej je prepun razigranih detalja koji su jedinstveni za Nintendo, od višestrukog kinopija (žaba) koje će pjevati kada im se dotakne glava do ormarića koji podsjećaju na Gameboy kasete. U muzejskom kafiću Hatena Burger uređen je u Nintendo temi, dok se u radnji prodaju suveniri kao što su jastuci za kontrolere, privjesci za ključeve i drugi materijali.

Posjetitelji moraju otići na web stranicu muzeja i prijaviti se za izvlačenje u igri sreće najmanje tri mjeseca unaprijed. To znači da budući posjetioci i posjetiteljke sada mogu učestvovati u izvlačenju kako bi dobili karte za posjetu najkasnije do januara i mogu odabrati do tri željena datuma i vremena.

Pobjednici se objavljuju dva mjeseca prije planiranog datuma posjete, a ulaznice se moraju kupiti odmah. Oni koji nisu u mogućnosti da se prijave unaprijed mogu okušati sreću i na kalendaru web stranice muzeja i potražiti ulaznice koje su izgubljene ili naknadno dodane.

Ulaznice su 3.300 jena (oko 40 KM) po odrasloj osobi i 2.200 jena (oko 25 KM) po djetetu. Neki dijelovi izložbe naplaćuju dodatne ulaznice.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak