Obamino pomilovanje purici (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Obamino pomilovanje purici (VIDEO)

U pratnji kćeri Sashe i Malije američki predsjednik Barack Obama je na svečanosti pred Bijelim kućom dodijelio svoje prvo predsjedničko pomilovanje puricama prije Dana zahvalnosti, na kojem su one obavezna pečenka u američkim domovima.

U tradiciji koje se Bijela kuća drži još od predsjednika Harryja Trumana, Obama je udijelio oprost purici nazvanoj Courage (Hrabrost), koja će ostatak života provesti u Disneylandu u Kaliforniji.

Obrativši se okupljenima na svečanosti, među kojima su bili i predstavnici Nacionalnog udruženja uzgajivača purica, Obama je rekao: "Courage je pomilovana, prije nego se predomislim", prenosi Hina.

Nakon primljena oprosta Courage će odletjeti u Kalforniju gdje će dobiti naslov velikog maršala Disneyjeve parade za Dan zahvalnosti.

Uz nju je predsjednički oprost zaradila i purica Carolina, koja će služiti kao rezerva ako Courage ne bude mogla vršiti svoju dužnost.

Obama je kazao da su još dvije purice donirane dobrotvornom udruženju u Washingtonu.

"Zato danas vjerujem da je pošteno reći kako smo spasili ili kreirali četiri purice", rekao je Obama našalivši se na račun kritika koje prima Bijela kuća zbog tvrdnje da je s paketom poticaja vrijednim 787 milijarda dolara spasila ili kreirala 650.000 radnih mjesta, što je vrlo teško provjerljiva tvrdnja dok nezaposlenost u SAD-u i dalje raste.

http://www.youtube.com/watch?v=4JdoVCFrdYs

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak