Nepalska vlada održala sjednicu na Vrhu svijeta

Radiosarajevo.ba
Nepalska vlada održala sjednicu na Vrhu svijeta
Foto: AP

Nepalski vodeći političari, uoči razgovora o klimatskim promjenama koji će početi iduće sedmice, u petak su stavili boce s kisikom i održali sastanak usred zime na Mount Everestu kako bi naglasili opasnost koju globalno zagrijavanje predstavlja po himalajske glečere, javljaju agencije.

Vlada je ovo ocijenila prvim sastankom jedne vlade održanim na najvećoj nadmorskoj visini u svijetu. Ministri koji su nosili žute maske s kisikom i ružičaste lente na kojima je pisalo "Spasite Himalaje", sjeli su za stolove postavljene na plato dok je snijegom prekriveni vrh Everest bio u njihovoj pozadini, javio je AP.

Oni su pozirali fotoreporterima, potpisali su dokumente kojim se obavezuju na jačanje ekoloških pravila i širenja zaštićenih područja zemlje - i nakon toga su brzo otišli.

"Deklaracija o Everestu je poruka svijetu da umanji negativan uticaj klimatskih promjena na Mount Everest i druge himalajske planine", izjavio je premijer Madhav Kumar Nepal, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak