Neobičan ‘predmet’ izbačen na plažu izazvao šok među ljudima kada su otkrili o čemu se radi

1
Radiosarajevo.ba
Neobičan ‘predmet’ izbačen na plažu izazvao šok među ljudima kada su otkrili o čemu se radi

U morima žive neka posebna stvorenja, a koliko su neobična često vidimo tek kada se na obali pojavi nešto čudesno što su donijeli valovi.

Mnogi su se začudili videći ono što se pojavila na plaži rta Hatteras u Sjevernoj Karolini. Radilo se o nečemu koštanom i golemom, no osim stručnjaka niko nije znao kakvi su to ostaci.

Iz Cape Hatteras National Seashore objavili su kako se radi o lubanji grbavog kita (Megaptera novaeangliae). Iskoristili su priliku da javnost poduče o neobičnoj strukturi lubanje ovih morskih divova, koja je takva da im olakšava hranjenje.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Ona je, naime, relativno fleksibilna, posebno oko čeljusnih zglobova, što im omogućuje da širom otvore usta kako bi progutali veliku količinu vode i riba.

"Ovaj dio obale je veoma aktivno područje za brojne morske sisavce. Mnogi od njih se kreću i hrane vrlo blizu plaža ovog rta, pa se zbog toga veliki broj nasukavanja događa u tom području", objavili su iz Cape Hatteras National Seashore.

Grbavi kitovi zanimljivi su zbog mnogočega, a posebno zbog pjesama koje ‘pjevaju‘ mužjaci.

Zanimljivo je da te izvedbe znaju trajati i po dvadeset minuta, a svake godine su melodije drugačije. Još uvijek nije potvrđeno zbog čega to tačno rade, piše Jutarnji list.

[facebook]https://www.facebook.com/photo/[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak