Naučnici dizajnirali svemirsko odijelo koje može pretvoriti urin u pitku vodu

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici dizajnirali svemirsko odijelo koje može pretvoriti urin u pitku vodu

Naučnici su osmislili svemirsko odijelo koje reciklira urin u pitku vodu, a ono bi moglo omogućiti astronautima izvođenje dugih svemirskih šetnji na nadolazećim lunarnim ekspedicijama.

Prototip koji je napravljen u stilu znanstvene fantastike, skuplja urin, pročišćava ga i može ga vratiti astronautu kroz cijev za piće u roku od pet minuta.

Znanstvenici se nadaju da bi se ono moglo početi koristiti do 2030. u NASA-inom programu Artemis, koji je usmjeren na proučavanje mogućnosti života na drugim svemirskim tijelima, piše The Guardian.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

"Dizajn uključuje vakuumski vanjski kateter koji vodi do jedinice za osmozu, osiguravajući kontinuiranu opskrbu pitkom vodom s višestrukim sigurnosnim mehanizmima kako bi se osigurala sigurnost astronauta", rekla je Sofia Etlin, istraživačica na Weill Cornell Medicine i Sveučilištu Cornell, ujedno i jedna od dizajnerica odijela.

NASA se priprema za misiju Artemis III 2026., čiji je cilj iskrcavanje posade na južni pol Mjeseca, s izraženom ambicijom lansiranja misija s posadom na Mars do 2030-ih. Urin i znoj već se rutinski recikliraju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), ali Etlin kaže da je potreban ekvivalentan sustav kada su astronauti na ekspediciji.

"Astronauti trenutno imaju samo jednu litru vode u svojim vrećicama s pićem u odijelu”, rekla je Etlin. “To je nedovoljno za planirane dugotrajnije lunarne svemirske šetnje, koje mogu trajati 10 sati, a u hitnim slučajevima i do 24 sata”, dodaje.

Zastrašujući rezultati istraživanja: U tamponima pronađeni otrovni metali

Sustav odijela sastoji se od silikonske čašice za sakupljanje urina, a ona je spojena na vakuumsku pumpu koja se automatski uključuje čim astronaut počne mokriti. Nakon prikupljanja, urin se preusmjerava u sistem za filtriranje gdje se pročišćuje u vodu s učinkovitošću od 87%. Sustav koristi sustav osmoze za uklanjanje vode iz urina, kao i pumpu za odvajanje vode od soli.

Prikupljanje i pročišćavanje 500 mililitara urina traje samo pet minuta. Prilikom postavljanja, pročišćena voda može se obogatiti i elektrolitima kako bi na neki način koristila i kao energetsko piće.

Pred prototipom je sada niz testova kako bi se utvrdila i povećala učinkovitost novoosmišljenog svemirskog odijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak