Naučna analiza razotkrila veliki mit o alkoholu: Važno je da oni koji ga piju budu svjesni ovoga

1
Radiosarajevo.ba
Naučna analiza razotkrila veliki mit o alkoholu: Važno je da oni koji ga piju budu svjesni ovoga

Ispijanje čak i malih količina alkohola skraćuje životni vijek, pokazuju brojne rigorozne studije. Pregled čak 107 relevantnih studija analizirao je kako alkohol utječe na rizik od smrtnosti i otkrio je da samo pogrešne studije sugeriraju da je umjereno pijenje alkohola korisno.

Ljudi moraju biti skeptični prema tvrdnjama koje je industrija poticala tokom  godina, kaže Tim Stockwell sa Univerziteta Victoria u Kanadi. Stockwell naglašava interes industrije za promicanje alkohola kao korisnog, suprotstavljajući njegovu povezanost s rakom.

Stockwell inzistira na tome da ljude treba informisati da umjereno pijenje nije korisno. Možda nije tako rizično kao mnoge druge stvari koje radite, ali važno je da potrošači budu svjesni toga, kaže on. Također se zalaže za oznake upozorenja kako bi se potrošači informisali o rizicima.

Konaković se ponovo oglasio: Sve je počelo napadom na Trojku...

Nasumično odrediti ljude da piju ili apstiniraju od djetinjstva i pratiti ih tokom života bilo bi idealno, ali to je nepraktično. Umjesto toga, naučnici se oslanjaju na kratkoročne studije o navikama pijenja alkohola. Do 2000-ih mnoga su takva istraživanja sugerisala krivulju u obliku slova "J" između konzumacije alkohola i rizika od smrtnosti. Ta su istraživanja sugerisala da oni koji malo piju imaju manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju, ali da veća konzumacija alkohola naglo povećava taj rizik.

Stockwell je nekada vjerovao da je taj odnos dobro uspostavljen, ali kasnija su istraživanja razotkrila značajne nedostatke u tim studijama. Glavni problem je što mnoge studije ne uspoređuju doživotne apstinente s onima koji trenutno piju. Umjesto toga, oni često uspoređuju trenutne konzumente alkohola s bivšim konzumentima alkohola, koji su možda prestali piti zbog zdravstvenih problema, iskrivljujući rezultate.

Velika većina studija, prema našem mišljenju, ne bavi se ovim potencijalnim izvorom pristranosti, naglašava Stockwell. Njegov tim otkrio je da se samo šest od 107 pregledanih studija adekvatno pozabavilo tim predrasudama, a nijedna nije pokazala smanjeni rizik s umjerenim pijenjem. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak