NASA daje 30 hiljada dolara onome ko može riješiti ovaj problem

Radiosarajevo.ba
NASA daje 30 hiljada dolara onome ko može riješiti ovaj problem
NASA je pokrenula takmičenje za inovatore kako bi riješili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rješenja dobit će po 30 hiljada dolara.

Problem su – mala i velika nužda u svemiru, te menstrualno krvarenje.

Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem „odlaganja ovog otpada“ koji bi se ugradio u svemirsko odijelo, a NASA očekuje da će, tokom putovanja na Mars ili asteroid, astronauti biti i do šest dana bez toaleta – sigurno je da niko ne želi fekalije ili krv zalijepljene za sebe toliko vremena...

Inovatori imaju vremena do 20. decembra da predaju prijedloge i dizajne za sistem koji će sve „sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava niti realna opcija koja može trajati šest dana... pritom, dok su u odijelu astronautima je nemoguće dodirnuti svoje tijelo, čak ne mogu počešati ni nos.

I zato im je potrebna pomoć inovatora – astronautima treba sistem koji će efikasno čistiti fekalije, urin ili menstrualno krvarenje, bez rizika od infekcije.

NASA-in cilj je da tri pobjednička prijedloga testira u narednih godinu dana, te ih potpuno implementira u odijela u naredne tri godine.

NASA je također najavila da će prva ljudska posada na Mars putovati u narednoj deceniji.

Inače, sve detalje oglasa možete naći na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak