Nanny State Beer

Radiosarajevo.ba
Nanny State Beer

Škotska pivara BrewDog, i ranije poznata po kontroverzama, prije par mjeseci je predstavila svoje novo pivo – Tokyo*, specifično po izuzetno visokom procentu alkohola za pivo – čak 18,2%. Ukratko – najjače pivo ikad. U online prodaju je bila puštena ograničena količina Tokyo* piva, samo 3000 flaša. Javnosti nije trebalo dugo da se pobuni zbog količine alkohola koju pivo sadrži. Govorilo se da je za zemlju sa tako mnogo alkoholizma jednostavno previše da se može kupiti pivo sa 18,2% alkohola i da će to imati loš uticaj.

Kompanija se od napada branila argumentom da će tako jako pivo učiniti da ljudi piju količinski manje i posredno riješiti probleme s alkoholom, veoma česte među Škotima. Naglašavala je i da na svakom svom proizvodu informacijama edukuju konzumente i podižu im svijest.

No, budući da kritike i, kako je to nazvao vlasnik BrewDog-a James Watt, lov na vještice nisu prestajali, kompanija se odlučila na konkretan odgovor: Nanny State Beer (pivo iz dadilja-države), pivo sa samo 1,1% alkohola čiji slogan glasi: „blago englesko pivo sa više hmelja nego ijedno drugo pivo u Velikoj Britaniji“. Zbog tako malog procenta alkohola Nanny State Beer se čak ne može klasificirati među piva.

Glavni krivac za hajku protiv jačine piva Tokyo*, Jack Law iz Alcohol Focus Scotland-a, na ovo je rekao: „Ovo je samo još jednom dokazalo da BrewDog odbija shvatiti ozbiljnost problema alkoholizma koji hara širom Škotske.“ Uprava BrewDog-a ostaje pri svom mišljenju da moralističke kritike škotskih ustanova i medija nemaju veze s logikom i pravom svakog čovjeka na slobodu izbora.

brewdog.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak