Nakon 80 godina: Bomba iz Drugog svjetskog rata eksplodirala na aerodromu Miyazaki

2
Radiosarajevo.ba
Nakon 80 godina: Bomba iz Drugog svjetskog rata eksplodirala na aerodromu Miyazaki

Neeksplodirana američka bomba iz Drugog svjetskog rata koja je bila zakopana na japanskom aerodromu eksplodirala je u srijedu 2. oktobra, uzrokujući veliki krater na stazi za vožnju i otkazivanje više od 80 letova, ali bez povrijeđenih, rekli su japanski zvaničnici.

Zvaničnici Ministarstva za zemljište i transport rekli su da u blizini nije bilo aviona kada je bomba eksplodirala na aerodromu Miyazaki u jugozapadnom Japanu.

Zvaničnici su rekli da je istraga sigurnosnih snaga i policije potvrdila da je eksploziju izazvala američka bomba od 500 funti (oko 900 KM) i da više nema opasnosti. Oni su utvrđivali šta je izazvalo njegovu iznenadnu detonaciju. 

Tereza Kesovija za rođendan završila u bolnici

Video snimci emitovani na japanskoj televiziji pokazuju krater na stazi za vožnju, navodno oko 7 metara u prečniku i 1 metar duboko. Glavni sekretar kabineta Yoshimasa Hayashi rekao je da je više od 80 letova otkazano na aerodromu, koji se nada da će nastaviti sa radom u četvrtak ujutro, 3. oktobra.

Aerodrom Miyazaki izgrađen je 1943. godine kao teren za obuku letova carske japanske mornarice sa kojeg su poletali neki piloti kamikaza u misije samoubilačkih napada. 

Osobe rođene u ovom horoskopskom znaku imaju najveće šanse za dobitak na lutriji

U tom području otkriveno je više neeksplodiranih bombi koje je američka vojska bacila tokom Drugog svjetskog rata, rekli su zvaničnici Ministarstva odbrane.

Stotine tona neeksplodiranih bombi iz rata ostaju zakopane širom Japana i ponekad se iskopaju na gradilištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak