Najpoznatiji simbol "Igre prijestolja" prodat na aukciji za 1.3 miliona eura

0
Radiosarajevo.ba
Najpoznatiji simbol "Igre prijestolja" prodat na aukciji za 1.3 miliona eura

Kultni tron iz serije Igra prijestolja (Game of Thrones) prodat je na aukciji za malo više od 1,3 miliona eura (2,54 miliona KM).

Rasprodaja je trajala tri dana, a u ponudi su bili i legendarni kostimi, oružje i drugi predmeti iz serije.

Aukciju je organizovala američka aukcijska kuća Heritage Auctions sa sjedištem u Dallasu u Texasu.

Svi kao jedan: 11 Zmajeva držalo ruku na srcu tokom intoniranja himne BiH

Tron koji ima dimenzije otprilike 165 cm x 218 cm x 160 cm i teži oko 140 kilograma korišten je za promotivne turneje širom svijeta. Izrađen je od originalnog plastičnog prijestolja koje je korišteno kao zaslon s obojenim metalnim završetkom i ukrasima od dragulja, kako bi podsjećao na drške nekadašnjih kraljevskih mačeva.

"Željezni tron je prijestolje osvajača, napravljeno od mačeva poraženih neprijatelja, simbol osvajanja", rekao je tvorac Igre prijestolja.

"Nedvojbeno jedno od najpoželjnijih predmeta u pop kulturi, može mu parirati samo zapovjedna stolica kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza (Star Trek). Željezno prijestolje također je najpoželjniji predmet u fantazijskom epu Georgea R.R. Martina i katalizator cijele historije osvajanja i želje za osvajanjem", izjavio je glasnogovornik aukcijske kuće Heritage.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak