Najezda crnih udovica u području Zadra

Radiosarajevo.ba
Najezda crnih udovica u području Zadra


Iako mještani Ravnih kotara (zadarsko zaleđe) svakog ljeta u svojim poljima pronađu svatko barem po četiri-pet crnih udovica, ovog ljeta u Polači vlada prava invazija! Ima ih u poljima sa sijenom, u povrtnjacima ispod stabljiki graha, ali i u lijehama s peršinom.

Odrasli su navikli na njihovu prisutnost, pa su oprezni, ali ih je strah zbog djece. Samo u petak mještani su ubili oko 150 paukova, a možda i više. Jedan mještanin za Slobodnu Dalmaciju kaže:

"Ispod 50-ak stogova sijena sam u pola sata pronašao 38 crnih udovica. Ja i žena smo tovarili stogove na traktor. Ispod prvog stoga su bila dva otrovna pauka, ispod drugog tri i tako redom... Lani je crna udovica ugrizla mog rođaka i on je nakon toga pričao kako je riječ o takvim bolovima da je u jednom trenutku poželio da umre. Kako ima problema sa srcem, bio je čak deset dana u bolnici",

Crne udovice ove godine češće nalaze i mještani Tinja, Kakme Lišana Ostrovičkih i drugih mjesta u zadarskom zaleđu.

Liječnička pomoć unutar sat vremena

Kako se crna udovica javlja u razdoblju od tri do četiri godine, ovog ljeta je prava najezda otrovnih pauka, zbog čega liječnici upozoravaju na oprez u priobalju gdje je vrlo rasprostranjena.

Ugriz crne udovice nije uočljiv, niti je bolan, no nakon deset minuta do sat vremena počinju jaki bolovi, otrov teško pogađa živčani sustav, a ako se na vrijeme ne potraži liječnička pomoć, može biti i smrtonosan.

Mjesto ugriza može biti jedva zamjetljivo, s pojavom otoka i blagog crvenila, a unutar sat vremena javljaju se grčevi mišića oko mjesta ugriza, koji se potom šire na grupe većih mišića.

Od ostalih simptoma obično su prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost, te porast krvnog tlaka i ubrzan rad srca.

slobodnadalmacija.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak