Muke po začeću

Radiosarajevo.ba
Muke po začeću

Više seksa, više djece. Ili: više seksa, bolja sperma. To nisu neki propagandni slogani, već nove naučne istine. Parovi koji se suzdržavaju od seksa s nadom da će sačuvati ili ojačati spermu, te da će žena tako lakše začeti, očigledno griješe.

Drugačiji rezultati studija


Nove studije pokazuju kako ne samo da suzdržavanje od seksa ne koristi parovima koji su plodni nego može i umanjiti šanse za uspješno začeće onima koji liječe neplodnost.

A sve do nedavno su i stručnjaci za neplodnost i “stručne” gospođe iz susjedstva nalagali suzdržavanje koje traje od dva pa do 14 dana. I preporuke Svjetske zdravstvene organizacije govore da se kod parova koji se liječe od neplodnosti muškarac suzdrži od seksa između dva i sedam dana prije nego što daje uzorak za terapiju neplodnosti.

No, veliko istraživanje koje je na temu suzdržavanja i kvalitete sperme napravio dr. Eliahu Levitas, stručnjak za liječenje neplodnosti iz IVF odjela pri Sveučilišnom medicinskom centru Soroka u Izraelu.

On i njegov tim proučili su uzorke sperme od više od 6000 muškaraca koji su se do dvije sedmice suzdržavali od seksa. Većina ispitanika je imala normalan, a jedna trećina nizak broj spermija. Istraživanje je pokazalo da kod muškaraca koji imaju nizak broj spermija i oni preostali postaju manje pokretljivi već nakon jednog dana apstinencije.

Svakodnevno je dobro

Također, događaju se suptilne promjene u obliku spermija, što znači da oni postaju nekvaliteni. Kod normalnih muškaraca, velikih promjena u broju i kvaliteti nakon apstinencije nije bilo.

I dr. David Greening iz Sidneyja u posljednje vrijeme brojnim parovima koji imaju problema s plodnošću prepisuje sasvim jednostavan recept: više seksa. Proučavajući 118 australijskih muškaraca problematične sperme, on je otkrio da redoviti, svakodnevni seks uspješno liječi DNK oštećenja na spermijima njegovih pacijenata.

Ne sluša protivnike

Rezultati su Greeningova istraživanja objavljeni na sastanku Društva za izučavanje humane reprodukcije u Amsterdamu. Muškarci koji su promatrani imali su svakodnevne odnose tokom jedne sedmice. Nakon takvih ugodnih “vježbi” njihova se sperma u 81 posto slučajeva doista poboljšala, kvalitetom i kvantitetom. Kvalitetu sperme također povećava odricanje od cigareta, alkohola, te lagana vježba. Nakon tog eksperimenta, doktor Greening svojim pacijentima željnim djece uvijek naredi “seksajte se!”

“Stariji se pacijenti malko zabrinu”, kaže doktor, “dok su mlađi prilično zadovoljni mojim receptom”. Češćim izlijevanjem sperme muškarac se uspješno rješava one oštećene: ako je sperma u tijelu predugo, veće su šanse da će se “pokvariti”.

Neki kritiziraju Greeninga, jer drže da čest seks ipak nema osobite veze s time da muškarci lakše dobiju djecu. “To će se tek pokazati”, kaže Greening, “neki su testovi još u tijeku”. Drugi Greeningovi protivnici kažu da neke parove može samo zakočiti nalog da se što češće upuštaju u seksualne odnose, te im time više štetiti nego koristiti. Greening ostaje uporan: “želite li imati bebu, imajte odnose što češće!”

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak