"Molimo da prije ulaska u avion odete u WC!"

Radiosarajevo.ba
"Molimo da prije ulaska u avion odete u WC!"


Termin "olakšati" kojim se često označava odlazak u WC, japanska aviokompanija doslovno je shvatila. "Olakšani" putnici, praznih mjehura i crijeva, za kompaniju znače lakši teret i manju potrošnju goriva, t za planetu - smanjienu emisiju ugljičnog dioksida.

U Japanskoj aviokompaniji All Nippon Airways se nadaju da bi ovakav način uštede mogao dovesti do smanjenja emisije ugljika za čak pet tona mjesečno.

Kako izvještava japanska televizija NHK, a prenosi net.hr, ANA je ovu neobičnu politiku počela provoditi 1. oktobra. Akcija je zamišljena kao eksperiment koji će trajati mjesec dana i provodit će se na 42 leta. Ova će se politika nastaviti provoditi ako rezultati budu pozitivni i dobro prihvaćeni od strane korisnika njihovih usluga.

Emisija CO2 koju prouzrokuju avionski letovi iznosi čak 600 miliona tona godišnje. Na prijjer, let od Londona do New Yorka i nazad proizvede toliko ugljičnog dioksida koliko i prosječna osoba u četiri mjeseca.

Zato ovu japansku inicijativu ne treba dočekati s podsmijehom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak