Mnogima omiljeno ljetno voće: Da li ste znali da breskve i nektarine dijeli jedan gen razlike?

0
Radiosarajevo.ba
Mnogima omiljeno ljetno voće: Da li ste znali da breskve i nektarine dijeli jedan gen razlike?

Breskve i nektarine su voće druge polovine ljeta, od jula pa nadalje. Sočne i mirisne, mnogima su drage. Za one koji ne vole dlakavu koru breskvi, tu su "gole" nektarine. Da li ste znali da je ovo sve isto voće i da je iz porodice ruža?

Najbolje i najrasprostranjenije voćke dolaze iz porodice Ruža, Rosaceae, poput kajsija, jabuka, krušaka, šljiva, kajsija, badema, pa čak i jagoda, kupina i malina.

Ali za nekatarine i breskve dugo se vuče vezana jedna dezinformacija, a to je da su nektarine križanac breskvi i šljiva. Međutim, istina je drugačija – nektarine su breskve kod kojih je došlo do mutacije na genu MYB25 i tako su postale glatke, izgubile onaj fuzz. Radi se o recesivnoj mutaciji i ako bi smo kružali breskvu i nektarinu, dobili bismo bilju sa plodovima koji imaju dlačice.

Igra mačke i miša: Đoković u teniskom klasiku razbio Nadala

Čak i stručni naziv za breskvu, Prunus persica zapravo nije ispravan - ovo sugeriše da je breskva iz Perzije, odnosno današnjeg Irana, a nije, nego je iz Kine, gdje se uzgaja već više od 4000 godina. Smatra se da je breskva prvo kultivirana u dolini rijeke Yangtze, a kasnije se proširila širom Kine i okolnih područja.

U kineskoj kulturi, breskva ima posebno značenje i često se povezuje s besmrtnošću i dugovječnošću. U starim kineskim mitovima, besmrtni bogovi su jeli breskve kako bi zadržali svoju vječnu mladost. Breskve su bile cijenjene i kao darovi carevima, a njihov simbolizam bio je prisutan i u umjetnosti i književnosti.

Zapravo stručni naziv pokazuje put prijenosa ovog voća – ono je izgleda u Evropu, u antičku Grčku i Rim došlo preko Perzije.

U breskvama i nektarinama je pronađeno preko 85 spojeva, uključujući i važne vitamini i različite karotenoidi, koji im daju boju. Istraživanja su pokazala da u njima postoje jedinstveni aromatični spojevi kakvi su C6 spojevi, laktoni, C13 norisoprenoidi, aldehidi, alkoholi, esteri, ketoni i terpeni.

Rezultati su pokazali da su heksanal, 3-metilbutanal, (E)-2-heksen-1-ol, 3-merkaptoheksil acetat, (E,E)-2,4-dekadienal, 2-metilpropanal, γ-dekalakton, 2-metilbutanal , teaspiran i δ-dekalakton ključni aromatski aktivni spojevi.

Inače postoji preko 2000 sorti ovog voća, veliki proizvođač je američka savezna država Georgia, ali oko 60% breskvi danas dolazi iz Kine, prema podacima iz 2020, piše Nauka govori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak