Mali pseći kuhar

Radiosarajevo.ba
Mali pseći kuhar

Za sve vas koji imate želju i vremena počastiti svog psa ukusnim i zdravim poslasticama, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koje možete pripremiti i sami.

Ječmeni pseći kolačići

Sastojci: 500 g goveđe ili pileće jetre, 2 šoljice pšeničnih klica, 2 kašike brašna od cjelovitog zrna, 1 šoljica kuhanog ječma, 2 cijela jaja, 3 kašike putera od kikirikija, 1 češanj bijelog luka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 čajna kašika soli (po želji)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 350°C. Pomiješajte jetru i bijeli luk u mikseru, kad dobijete glatku smjesu dodajte jaja i puter od kikirikija i dobro promiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte pšenične klice, brašno i kuhani ječam. Dodajte obrađenu jetru, maslinovo ulje i so i dobro promiješajte. Smjesu premažite po namašćenom limu dimenzija 23x23 cm. Pecite 20-ak minuta, odnosno dok keksi nisu gotovi. Ohlađene kekse izrežite na komade koji odgovaraju veličini vašeg psa. Čuvajte u frižideru ili zamrzivaču.


Basenji gulaš


Sastojci: 4 mala pastrnjaka ili korabice, 2 cijele tikve narezane na kockice, 2 cijela slatka krompira, oguljena i narezana na kockice, 2 cijele tikvice narezane na kockice, 5 cijelih paradajza iz konzerve, 1 konzerva graha ili slanutka (400 g), 1/2 šoljice kus-kusa, 1/4 šoljice grožđica, 1 čajna kašika mljevenog korijandera, 1/2 čajne kašike mljevene kurkume, 1/2 čajne kašike mljevenog cimeta, 1/2 čajne kašike mljevenog đumbira, 1/4 čajne žličice mljevenog kumina, 3 šalice vode ili pilećeg temeljca

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u velikom loncu. Kad uzavrije, smanjite vatru i miješajte dok svo povrće ne omekša, za oko 30 minuta. Prelijte preko kuhane smeđe riže ili ječma.

Desert od govedine i riže

Sastojci: 1 tegla procijeđene dječje hrane (kašica za večeru od govedine i povrća), 2,5 šoljice višenamjenskog brašna, 1 šoljica brašna od cjelovitog zrna, 1 šoljica riže, 1 pakiranje želatine, 1 cijelo jaje, 2 kašike biljnog ulja, 1 šoljica mlijeka u prahu, 1 pakiranje kvasca, 1/4 šoljice tople vode, 1 kocka goveđe instant juhe

Priprema: Otopite kvasac u toploj vodi. Pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli. Dodajte kvasac, jaje, ulje, dječju hranu i otpoljenu kocku za juhu. Dobro promiješajte. Smjesa će biti vrlo suha, mijesite je rukama dok ne formirate kuglu. Razvaljajte je na pobrašnjenoj površini do debljine od 0,6 cm te izrežite na krugove od 2,5-5 cm. Pecite na nenamašćenom limu 30 minuta na 300°C. Čuvajte u frižideru.

vauvau.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak