Ljetna frizura za male čupavce

Radiosarajevo.ba
Ljetna frizura za male čupavce

Ukoliko imate dugodlakog malog čupavca, primjerice maltezera, jorkširskog terijera, pudla ili neku sličnu vrstu s kojim ne idete na izložbe, sada je pravo vrijeme da mu zimsku frizuru zamijenite ljetnom. Sate i sate češljanja i nervoze ostavite iza sebe.

Dovoljan je samo jedan posjet frizerskom salonu za pse, da vaša dugodlaka maza postane ljepotica ili ljepotan s novom "zurkom". To zadovoljstvo neće vas puno stajati - šišanje, odnosno friziranje, koštat će vas manje od 100 KM.

Ako vam je to skupo, sjetite se koliko biste "platili vašem frizeru da mu stalno dok vas frizira vrtite glavom i da ga nekoliko puta ugrizete", piše u jednom psećem frizeraju na zagrebačkom Laništu. Da se svaka marka koju date za šišanje vašeg ljubimca isplati, uvjerit ćete se sami.

Svi čvorovi koji se više nisu dali raščešljati otišli su, vašem psu manje je vruće, a jedino o čemu morate voditi računa jest da ga ne držite dugo na suncu, posebno ako ste se odlučili za "ćelavicu", odnosno šišanje na nulu.

Ako niste sigurni kakvu frizuricu želite za svog psa, posavjetujte se s frizerom. On će vam predložiti nešto što je sada u trendu, a ako niste pristalica trendova, tzv. "bebi friz" bit će odlično rješenje.

Pas nije ogoljen do kože, a dlaka mu je skraćena uglavnom na centimetar dužine, osim na nogama i po želji na glavi, gdje se ostavi nešto duža. Kratko ošišana dlaka dobro je rješenje za odlazak na more. Pas koji se voli kupati s kratkom dlakom brže će se osušiti.

Osim toga, umjesto napornog i za psa ponekad bolnog češljanja, imat ćete više vremena za šetnju, igru i druženje, za koje, priznat ćete, u svakodnevnom ritmu s poslom i stotinu drugih obveza teško nađete vremena.

Šišanje i češljanje za mnoge pse je vrlo traumatično i zastrašujuće iskustvo. U svakom slučaju, kad svog ljubimca odlučite ošišati, nađite stručnjaka osposobljenog za taj posao. Najbolje je da odete u salon ili frizeru kojeg vam je netko preporučio.

Ako ne znate nikoga, pogledajte malo oglase po novinama. Otiđite najprije na razgovor, procijenite o kakvoj je osobi riječ, jeste li zadovoljni higijenom u salonu i odnosom frizera prema psu i tek nakon toga, ako vam utisak bude pozitivan, dogovorite termin za svog mezimca.

U pravilu, dok je pas na tretmanu, vi možete sjediti u salonu i promatrati što se i kako radi. No iako vam se neki detalji čitavog postupka neće sviđati, nastojte ostati mirni i imati povjerenja u osobu koja to radi.

Psa se na stolu za šišanje mora vezati, kako bi se zaštitio od mogućeg pada. Psa će, ako prvi put dolazi frizeru, prestrašiti i nepoznata osoba, ali i čitava situacija oko njega. Unatoč tome što će najvjerojatnije drhturiti ili vas čak dozivati u pomoć, ne mrdajte iz svog ćoška.

Psu morate dati do znanja da mu nemate namjeru pomoći i da mu se ništa strašno neće dogoditi. Kad postupak šišanja završi, pohvalite ga i nagradite, razveselite ga onim što najviše voli - to mogu biti riječi koje samo njemu i vama nešto znače i neki pseći bombončić ili keksić.

Najgore što za svog psa možete učinit je da ga neredovito češljate, da pustite da se dlaka zamrsi. Ispod zapetljane dlake mogu nastati ranice, a i razne nametnike, krpelje ili uši, u nepočešljanoj i neurednoj dlaci teže ćete uočiti.

I ošišanom psu stavite zaštitu protiv krpelji i buha, a neće naodmet biti ni ogrlica koja u pravilu traje nekoliko mjeseci, a u specijaliziranim trgovinama može se kupiti za 10 KM. Ako vam se to čini previše, sjetite se - bolje je spriječiti nego liječiti.

vauvau.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak