Sarajke vrijednih ruku savjetuju: Napravite sami zaštitnu masku

Radiosarajevo.ba

Kako je potražnja za zaštitnim maskama od početka pandemije koronavirusa enormno skočila, građani se snalaze sami kako bi sebe i svoje najbliže zaštitili koliko je to moguće.

Kreativni tim Bazerdžan concept store-a iz Sarajeva savjetuje kako zaštitnu masku možete napraviti sami i napominju „da maske ne pružaju potpunu zaštitu i potrebna je maksimalna opreznost prilikom korištenja da ne bi bile kontraproduktivne“.

1. Napraviti šnit za masku prema dimenzijama označenim na slici.

2. Pripremite dva komada materijala dimenzija 28 x 17. Presaviti materijal, svaki skrojiti prema šnitu. Proštepati ušitke prema sredini. 

3. Prisloniti materijale licem na lice i proštepati okolo, ostavljajući slobodno sa strane.

4. Na sredini u dijelu za nos fiksirati tanku žicu za oblikovanje.

5. Prevrnuti masku za lice kroz otvor sa strane.

6. Opšiti masku sa vanjske strane pazeći na dio sa žicom.

7. Napraviti porube za lastiš sa naličja maske.

8. Provući lastiš kroz porube. Izmjeriti potrebnu dužinu stavljajući masku na lice, a lastiš preko glave. Odrezati lastiš na potrebnu dužinu i spojiti krajeve.

Tim konceptualnog dućana koji čuva proizvode bh. kreativaca, na izradu maske odlučio se jer ih nisu mogli naći i kupiti za sopstvenu upotrebu.

„Analizirali smo informacije dostupne na Internetu i preporuke za izradu i nošenje maski i potom napravili masku koja bi mogla zaštititi nas i osobe oko nas od moguće infekcije, a u isto vrijeme i estetski odgovarati. Maska je po sastavu pamučna i ima dvije pamučne barijere. Lako se pere i preporučujemo svakodnevno pranje i peglanje nakon korištenja“, kazali su nam iz Bazerdžana.

Alternativne maske mogu se napraviti od stvari koje imate u svom domu, a mogu vas zaštititi u kratkom boravku van posebno za one koji nemaju nikakvu zaštitu.


Promo: Kreativni tim Bazerdžan

„Tokom nošenja maske, trebamo biti pažljivi da masku ne dodirujemo s vanjske strane, čime bi mogli prenijeti zarazu na ruke, a potom na druge površine. Ukoliko maska postane mokra s unutrašnje strane, odmah je neophodno skinuti i zamijeniti sa drugom. Prilikom skidanja maske, laganim pokretom je potrebno odmaknuti od lica tako da vanjski sloj ne dođe u kontakt sa kožom (ustima, nosom)“, zaključuju kreativci.

Prije nekoliko dana savjetovali su kako napraviti zaštitini vizir, a korake možete pronaći ovdje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak