Kovanica od dva eura vam može donijeti pravo bogatstvo: Vrijedi oko 5.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Kovanica od dva eura vam može donijeti pravo bogatstvo: Vrijedi oko 5.000 KM

Kovanica od dva eura s prikazom katedrale iz njemačkog grada Kölna vrlo je tražena među kolekcionarima. Vrijednost bi im uskoro mogla dramatično porasti.

Rijetke kovanice od dva eura (3.91 KM) trenutno su vrlo popularne. Osobito posebne su kovanice koje se izdaju samo u malom broju, a koje kolekcionare često koštaju malo bogatstvo. Ovo također uključuje rijedak poseban novčić iz Kölna, koji sada vrijedi više od 1.000 puta više, navode njemački mediji.

Poseban kovani novac “Kölnska katedrala” u Njemačkoj je izdan ukupno 30 miliona puta.

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Međutim, nije jasno koliko je kovanica još u opticaju. Kada je pušten u saobraćaj 2011. godine, u optjecaj su ušle brojne krivo kovane kovanice čija će vrijednost u nadolazećim godinama dramatično porasti.

Rijedak novčić od dva eura (3.91 KM) vrijedi više od 1.000 puta više

Kölnska katedrala može se vidjeti u zlatu na kovanici. Slikan je s Roncalliplatza. Ispod piše malim slovima "Sjeverna Rajna-Vestfalija". Zlatni motiv je okružen s ukupno dvanaest zvjezdica i godinom "2011" na dnu.

Kovanica od dva eura (3.91 KM) s katedralom u Kölnu bila je šesta posebna kovanica u seriji "Savezne zemlje I" Saveznog ministarstva financija. Nepravilni reljefi, kod kojih, između ostalog, motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, na eBayu se prodaju već za 2.500 eura – 1250 puta više od originalne vrijednosti.

Vrlo tražena prigodna kovanica od dva eura (3.91) KM vrijedi mnogo

To znači da je cijenjen čak i više od posebne kovanice iz Vatikana iz 2005. godine. Na kovanici od dva eura "XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTU" za Svjetski dan mladih u Kölnu, njemačka zgrada prikazana je na vatikanskoj kovanici, navode njemački mediji.

Čak i bez štamparske greške, među kolekcionarima se prodaje za više od 200 eura (391 KM). Zato što ih postoji samo 85 hiljada.

Novčiću iz 2011. vjerovatno će znatno porasti vrijednost u nadolazećim godinama, jer je Ministarstvo financija već najavilo drugu posebnu seriju kovanja kovanica od dva eura (3.91 KM).

Međutim, Sjeverna Rajna-Vestfalija će morati pričekati do 2027. godine. Tada će drugi posebni novčić iz Sjeverne Rajne Vestfalije biti pušten u opticaj i također bi mogao postati kolekcionarski predmet, piše Fenix Magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak