Korejanski svijetleći psi

Radiosarajevo.ba
Korejanski svijetleći psi

Ruby Puppy je jedan od onih pasa kojima noću nećete morati stavljati ogrlicu sa zvoncem, budući da svijetli u mraku. Ona i njenih četvero braće i sestara prvi su transgenetski psi na svijetu i produciraju fluorescentni protein koji svijetli pod ultraljubičastim svjetlom.

Pse je stvorio korejski tim naučnika sa Nacionalnog sveučilišta u Seoulu, i to klonirajući matične vezivne ćelije koje produciraju crveni fluorescentni Gen kod morskih mekušaca.

Voditelj projekta Byeong-Chun Lee u prošlosti je već surađivao je sa Woo Sun Hwangom, zloglasnim naučnikom za kojeg se ispostavilo da je lažirao većinu svog rada. Ipak, projekt na kojemu su njih dvojica radili, a koji je producirao prvog kloniranog psa na svijetu, bio je legitiman.

Svjetleći biglovi


Svjetleći biglovi dio su eksperimenta koji bi trebao otvoriti vrata transgenetskim psećim modelima ljudskih bolesti, odnosno stvaranju pasa koji će imati neke tipične ljudske bolesti, a sve sa ciljem eksperimentalnog liječenja tih bolesti.

Ipak, naučnici koji već koriste pse kao zamjenu za ljude pri liječenju bolesti sumnjaju da će transgenetski psi postati široko rašireni u primjeni.

Psi se već koriste kao modeli za bolesti kao što su narkolepsija, određene vrste raka, ili sljepoća. Mapiranje psećeg genoma također je pomoglo istraživanju, skraćujući vrijeme koje naučnici provedu tražeći gene koji uzrokuju bolesti. Većina istraživača psećih gena ograničava svoj rad na DNA uzorke prikupljene od stotina vlasnika pasa.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak