Koliko je vaš rodni grad topliji nego na dan kad ste se rodili

Radiosarajevo.ba
Koliko je vaš rodni grad topliji nego na dan kad ste se rodili

Ugledni The New York Times napravio je online aplikaciju u koju možete unijeti mjesto u kojem ste rođeni i godinu rođenja kako biste vidjeli koliko je danas to mjesto toplije nego prije xy godina.

Ono što je gore od samog poređenja kako je bilo nekad i kako je sad je dio aplikacije koji se bavi predviđanjima o tome kakvi bi dani mogli tek da budu. 

U cijelom svijetu, visoke temperature su počele da povećavaju rizik od oboljevanja, pa i smrti, posebno među starijim ljudima, bebama i ljudima s hroničnim oboljenjima. Ljudi koji se bave poslom koji podrazumjeva boravak napolju su takođe pod rizikom ali rizik ne mimoilazi ni ljude u zemljama u razvoju koji rade u prostorijama bez klime ili druge vrste hlađenja, prenosi Lolamagazin.

Ono što ova aplikacija pokazuje je porast broja dana s temperaturom preko 32 stepena, i to je ono što predstavlja najveći problem, posebno u zemljama s povećanom vlažnošću, jer kombinacija visokih temperatura i visoke vlažnosti – jer ljudsko tijelo nije napravljeno tako da u vlažnim, a vrelim danima može samo da se ohladi.

O ostalim uticajama visokih temperatura koje očekuju cijelu planetu čitajte u originalnom članku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak