Kina NE proizvodi rižu od plastike

Radiosarajevo.ba
Kina NE proizvodi rižu od plastike
Svi znamo da velike kompanije koje se bave proizvodnjom mijenjaju hranu na policama supermarketa, ali Kina je pretjerala.

Ažurirano 28. februara 2024: Prva verzija teksta, objavljena 2016. godine navodila je kako Kina proizvodi rižu od plastike. Nakon analize Raskrinkavanja, koja je potvrdila da Kina ne proizvodi rižu od plastike, tekst je uklonjen u potpunosti.

Više od deceniju stare tvrdnje o “plastičnoj riži iz Kine” potekle su od skandala s “podvaljivanjem” obične riže kao vrhunske Wuchang riže, koja u svom sastavu ipak nije imala nikakvu plastiku, navodi Raskrinkavanje.

Tvrdnje o “plastičnoj riži” ili “vještačkoj riži od plastike” na internetu se šire barem od 2010. godine, navodi portal The Hindu.

Upravo je te godine u Kini bio aktuelan skandal s tzv. Wuchang rižom.

Suprotno navodima da je ta riža bila napravljena od plastike, skandal je zapravo bio u vezi s prevarom kompanija koje su običnu rižu predstavile i prodavale kao vrhunsku rižu Wuchang dodajući joj arome, piše Raskrinkavanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak