Kako se mijenjao ideal savršenog muškarca

Radiosarajevo.ba
Kako se mijenjao ideal savršenog muškarca

Al Pacino sedamdesetih

Decenijama ideal muške ljepote mijenjao, pa su tako nekadašnji mišići danas vrijedni prezira, a u modu su ušli čisti, mirišljavi muškarci lica poput Michelangelovih anđela

Karizma, mišići i sarkazam


Šta je savršen muškarac? Gledajući fizičke odlike, ideal muške ljepote drastično se mijenjao kroz decenije. Tako su žene '70-ih uzdisale za Al Pacinom. Njegov stav lokalnog frajera i karizma kojom je zračio bili su neodoljivi zanemarujući njegovih metar i sedamdeset centimetara visine. Nakon toga dolaze osamdesete u kojima filmskim platnom i ženskim srcima vladaju mišići. Sylvester Stallone bio je Rambo koji je protivnike ubijao sa lakoćom, a uz to ga je okruživala aura misterija jer je vrlo malo govorio. U narednoj dekadi tonije bilo dovoljno. Frajeri su morali znati i nešto suvislo reći. Tu se pojavljuje Bruce Willis koji je u Umri muški pokazao najbolju moguću mjeru sarkazma. S njim i završava era mačo muškaraca.


Stallone kao Rambo osamdesetih


Era metroseksualaca

Na scenu dolaze metroseksualci. David Beckham je obilježio ulazak u 21. stoljeće. Čovjek koji lakira nokte, plete pletenice, stavlja pramenove i izgleda bolje od svoje partnerice postao je izvor požude. Nogometaš mišićavog tijela, ali ne i nabildanog, koji ima i svoj parfem, izgledao je svakoj djevojci kao premija (barem dok ne progovori). Njegov tanani glas nikako nije bio u skladu s ostatkom njegove figure.


David Beckham


Androgina bića

10 godina poslije - opet šok. Na zgražanje većine iz starijih generacija, tinejdžerice i mlade djevojke poludjele su za androginim bićem imena Robert Pattinson. Nakon što je svijet (ili bar onaj tinejdžerski dio) zaludjela saga o vampirima, oni su preneseni i na veliko platno. Ulogu Edwarda Cullena, nestvarno lijepog vampira zlaćanih očiju, blijede kože, tanašnog tijela i krasnog lica, dobio je Pattinson. Romantični vampir koji štiti svoju odabranicu od svega trenutno je jednostavno neodoljiv. Ne zna se šta o tome misle Sly Stallone i Bruce, ali čini se da su današnjim djevojkama njihovi mačo stav i mišići - totalno glupi.


Robert Pattinson

Jedno vrijeme popularni su bili i zločesti dečki, poput Roberta Downeyja Juniora, koji je nakon brojnih rehabilitacija i liječenja od opijata i alkohola ponovno “in”.

Ali, u 2010-ima više nisu fora napuhani mišići Slya Stallonea nego oni lagano izduženi od pilatesa koji danas predstavljaju seksualnost. Umjesto volumena mišića, žene preferiraju harmoniju duha i tijela.


Ipak, Hugh Jackman je glavna faca

Koliko god “vampiromanija” tresla ženski svijet, a muškarci izgledali zastrašujuće blijedo i slabo, ono što zauvijek ostaje u modi je - pravi muškarac. Blic anketa među ženskom populacijom u Jutarnjem listu pokazala je da je to - Hugh Jackman. Njegov savršeni torzo izaziva kikot, njegovo lice nije anđeoski lijepo, ali je privlačno, na njegove slike na plaži gdje se igra s djecom svakoj se ženi raznježi srce... Ovaj 42-godišnjak ima pravi omjer mišića, zavodničkog pogleda, karizme, stava i stila da se ženama sviđa - bez obzira na to što je trenutno “in”.


Hugh Jackman

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak