Kako kanabis utječe na vaš mozak? U tijelu se zadržava duže nego što mislite

0
Radiosarajevo.ba
Kako kanabis utječe na vaš mozak? U tijelu se zadržava duže nego što mislite

Marihuana je u posljednje vrijeme postala sve češći predmet rasprava. Bilo da se radi o upotrebi kanabisa u zdravstvene ili rekreativne svrhe, stavovi su podijeljeni.

S porastom upotrebe marihuani mnogi se pitaju koliko se dugo aktivni sastojak marihuane - THC - zadržava u tijelu? Vrijeme koje marihuana ostaje u tijelu ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su količina THC-a u marihuani, učestalost korištenja, količini koju osoba konzumira i najvažnije - brzini metabolizma.

Što je THC i kako utječe na tijelo i mozak?

THC (tetrahidrokanabinol) je glavna psihoaktivna tvar u kanabisu koja uzrokuje osjećaj "higha". Kada se unese u tijelo, THC se veže na kanabinoidne receptore u mozgu, a posebno za dijelove mozga koji su odgovorni za kratkotrajno pamćenje, koordinaciju, zadovoljstvo i percepciju vremena.

Nermin Nikšić nakon sastanka u Konjicu: Dogovorili smo dalje korake

To može dovesti do promjena u raspoloženju, motoričkim vještinama, percepciji i kognitivnim funkcijama. Prilikom pušenja marihuane, THC ulazi u organizam gotovo instantno i djeluje odmah. Prilikom unosa marihuane u obliku hrane potrebno je 20 do 30 minuta da počne djelovati.

Istraživanja su pokazala da THC u malim dozama posjeduje analgetička svojstva, čime postaje učinkovit medicinski tretman za bolove.

Brojna recentna istraživanja potvrđuju da uz pravilno doziranje i redovitu upotrebu, marihuana može imati dugoročne pozitivne učinke u liječenju i prevenciji raznih akutnih stanja.

Medicinska marihuana se tako koristi diljem svijeta za liječenje Crohnove bolesti, ublažavanje simptoma multiple skleroze, tretman epilepsije i epileptičnih napadaja, glaukoma, te za smanjenje vrtoglavice i povraćanja kod pacijenata koji se liječe od raka.

Koliko dugo THC ostaje u urinu?

THC se razgrađuje u tijelu i pretvara u metabolite, koji se potom izlučuju putem urina. Testovi urina najčešće se koriste za otkrivanje prisutnosti THC-a, budući da mogu detektirati metabolite THC-a i do nekoliko sedmica nakon posljednje upotrebe.

Koliko dugo THC ostaje u urinu ovisi o učestalosti konzumacije:

  • Jednokratni korisnici: THC može ostati u urinu od 3 do 7 dana.
  • Povremeni korisnici (do tri puta sedmično): THC može biti prisutan od 5 do 10 dana.
  • Redoviti korisnici (četiri ili više puta sedmično): THC može ostati u urinu od 10 do 15 dana.
  • Kronični korisnici (dnevna upotreba): THC može biti prisutan u urinu i do 30 dana ili više nakon posljednje konzumacije.

Koliko dugo THC ostaje u slini?

Testiranje sline često se koristi za otkrivanje nedavne upotrebe THC-a, budući da THC brzo ulazi u slinu nakon pušenja ili konzumacije kanabisa. Ipak, THC se zadržava u slini kraće vrijeme u usporedbi s urinom ili krvlju.

  • Jednokratni korisnici: THC može biti prisutan u slini do 24 sata.
  • Povremeni korisnici: THC može ostati prisutan do 48 sati.
  • Redoviti i kronični korisnici: THC može biti prisutan u slini do 72 sata ili čak duže, ovisno o razini upotrebe.

Koliko dugo THC ostaje u krvi?

THC se u krvi zadržava kraće vrijeme nego u urinu, ali krvni testovi često se koriste za otkrivanje nedavne upotrebe, osobito u situacijama poput prometnih nesreća ili za vrijeme rutinskih provjera, piše Net.hr.

  • Jednokratni korisnici: THC se može detektirati u krvi do 24 sata.
  • Povremeni korisnici: THC može ostati u krvi do 48 sati.
  • Redoviti i kronični korisnici: THC može biti prisutan u krvi do sedmicu dana ili više

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak