Jezive činjenice: Znakovi da je osoba sa kojom se dopisujete potencijalni uhoditelj

0
Radiosarajevo.ba
Jezive činjenice: Znakovi da je osoba sa kojom se dopisujete potencijalni uhoditelj

Aplikacije za upoznavanje otvorile su naš svijet, ali povjeravanje strancima dolazi s ozbiljnim rizicima.

Svi smo slali poruke nekome sedmicama prije nego što smo se odvažili dogovoriti spoj. I onda započeti cijeli proces ispočetka kada nekoć živahan razgovor prestane. Iako svi znamo važnost sigurnosti na internetu, aplikacije za upoznavanje mogu biti plodno tlo za stalkere koji tako lako dolaze do žrtava.

Stručnjak za privatnost Trevor Cooke iz EarthWeba otkrio je neke crvene zastavice koje bi mogle značiti da se viđate s nekim opasnim, a da toga niste svjesni.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Nametljivo ponašanje

Važno je izlaziti s nekim ko pokazuje da je zainteresiran i odmah odgovara na vaše poruke u početnim fazama upoznavanja. Trevor tvrdi da može biti znak upozorenja na nešto zlokobno kada osoba ne poštuje vaše granice.

"Ako vam partner neprestano šalje poruke, čak i nakon što ste naznačili da ste zauzeti ili da vam treba prostora, to bi moglo ukazivati ​​na nezdravu opsjednutost. Ovo ponašanje može eskalirati do neprestane potrebe za komunikacijom, zbog čega se osjećate preopterećeno ili zarobljeno", rekao je Trevor.

Preosobna pitanja

Želite se osjećati kao da je vaš potencijalni partner zainteresiran za vas i da postavlja pitanja kako bi vas bolje upoznao, ali uvijek biste trebali biti oprezni ako stvari postanu vrlo brzo previše intimne. Dobro je dijeliti pojedinosti, ali uvijek biste trebali biti pažljivi o tome koliko dijelite.

"Budite oprezni ako on prerano počne zadirati u duboko lična područja. Pitanja o vašoj dnevnoj rutini, životnoj situaciji, financijskom statusu ili prošlim vezama, osobito kada vas se traže detalji, mogu signalizirati pokušaj prikupljanja informacija za kontrolu ili manipulativne svrhe", otkrio je.

Nepredvidivo ili nestabilno ponašanje

Svi mi s vremena na vrijeme možemo imati loš dan, ali Trevor tvrdio da nestalne promjene raspoloženja ili nepredvidive radnje mogu biti "značajni znakovi upozorenja".

"Ako se ponašanje vašeg partnera dramatično promijeni iz privrženog u agresivno ili ako neadekvatno reagira na manje probleme, ta nestabilnost može biti preteča opasnijem, nepostojanom ponašanju", rekao je.

Pokušava kontrolirati ili nadzirati vaše aktivnosti

Iako želite da vaš partner iz aplikacije za upoznavanje bude zainteresiran za ono što namjeravate, ako počne pokušavati utjecati na to kako provodite vrijeme ili s kim se viđate, vjerovatno je vrijeme da mu kažete "zbogom".

"Potencijalni uhoditelj bi mogao pokušati diktirati ili pomno nadzirati vaše aktivnosti. To može varirati od inzistiranja da zna gdje ste u svakom trenutku do pokušaja kontrole s kim komunicirate. Svako ponašanje koje nastoji ograničiti vašu autonomiju ili vas izolirati od prijatelja i porodice glavna je zastava", tvrdi Trevor.

Pojavljuje se nepozvan

Ovo bi svakoga uznemirilo, ali ako se vaš budući partner pojavi nenajavljen, to je jasan znak da ste u opasnosti.

"Jedan od najočitijih znakova je ako se vaš partner pojavi na mjestima koja često posjećujete, a da ga niste pozvali. To znači da prati vaše kretanje, što je jasna invazija na privatnost i potencijalna prijetnja vašoj sigurnosti", zaključio je Trevor, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak