Jedna evropska zemlja ima blizu 700.000 bunkera: Gradili su se svuda i postali turistička atrakcija

4
Radiosarajevo.ba
Jedna evropska zemlja ima blizu 700.000 bunkera: Gradili su se svuda i postali turistička atrakcija

Iako je u historiji često bila ispod radara evropskih i svjetskih putnika, Albanija zadnjih godina privlači sve veći broj turista.

Nerijetko se spominje kao alternativa visokim cijenama hrvatskoj obali, a otkrivaju ju i putnici iz zemalja zapadne Evrope. Osim prekrasnih plaža na obali i čak 300 sunčanih dana godišnje zbog kojih sezona kupanja počinje već u maju i redovno traje sve do oktobra, ova je zemlja poznata i po – bunkerima. Naime, iako nije poznat tačan broj, procjenjuje se da na području Albanije ima više od 700.000 bunkera!

Albanski bunkeri: Nijemi svjedoci dugogodišnje izolacije

Marinović najavio saradnju s Barbarezom: "Cilj je stvarati igrače za A selekciju"

Tokom vladavine zloglasnog diktatora Hoxhe, između 1967. i 1986. godine, Albanija je izgradila više od 700.000 bunkera. Ove odbrambene građevinske konstrukcije, različitih veličina i oblika, rasute su širom zemlje – od urbanih sredina do najudaljenijih ruralnih područja. Hoxha je vjerovao da će bunkeri pružiti zaštitu od mogućih stranih invazija, ali nikada nisu upotrebljeni u te svrhe. Danas oni stoje kao nijemi svjedoci jedne ere paranoje i dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta.

Danas bunkeri imaju potpuno novu svrhu. Pretvoreni su u muzeje, restorane, mjesta za druženje stanovnika i turista, te su postali popularne lokacije za rock i jazz koncerte. Nevjerojatna priča o njihovom nastanku potječe iz Hoxhine paranoje da zli neprijatelji s istoka i zapada planiraju invaziju na Albaniju. Kako bi bio spreman na ovu prijetnju, diktator je naredio izgradnju hiljada i hiljada bunkera, koji i danas privlače pažnju svojim jezivim izgledom i intrigantnom historijom.

Hoćete na putovanje sa ruksakom? Nudimo nekoliko savjeta kako bi to bilo praktičnije

Nuklearni bunker 0774 imao je više od 300 prostorija, luksuzne odaje i urede, pozorište te kupaonice s tušem na gorivo

Objekt 0774, prema riječima mnogih, rezultat je opsesije i neutemeljenog straha diktatora koji je želio stvoriti "Crvenu Albaniju". Ova impozantna građevina, sagrađena u tajnosti između 1972. i 1978. godine, sastoji se od više od 300 prostorija koje se protežu duboko ispod planina Mali i Dajti, nedaleko od Tirane. Iako se nikada nije dogodio napad kakav je Hoxha zamišljao, Objekt 0774 bio je planiran kao glavno mjesto evakuacije za elitu. U njemu bi se, u slučaju napada, smjestilo oko 300 ljudi, uključujući cijeli vrh države.

Procjenjuje se da bi u tom slučaju za njih bilo dovoljno zaliha i hrane za čitavu godinu. Za poglavara su izgrađene posebne odaje s luksuznim krevetom, uredom za sekretaricu i kupaonicom s tušem na gorivo. Prije nego je postao turistička atrakcija, bunker je posljednji put korišten 1999. godine za vrijeme vojnih vježbi. Nakon toga mu je 2014. godine nov život udahnuo italijanski novinar Carlo Bollini, a u mjesec dana koliko je bio otvoren posjetilo ga je čak 70 hiljada Albanaca, piše Putnikofer.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak