Istraživanje - kako se šire zaraze: Bakterije se penju uz slivnike

Radiosarajevo.ba
Istraživanje - kako se šire zaraze: Bakterije se penju uz slivnike

Postojale su indicije kako bakterije koje pripadaju klasi Gammaproteobacteria stiču rezistentnost na antibiotike te se šire iz bolničkih slivnika, međutim, mehanizam tog procesa nije bio jasan.

Piše: Jelena Kalinić, Quantum of Science

U radu objavljenom u časopisu Američkog društva za mikrobiologiju Applied and Environmental Microbiology objavljen je u februaru prošle godine rad pod nazivom „Spread from the Sink to the Patient: in situ StudyUsing Green Fluorescent Protein (GFP) Expressing- Escherichia coli to ModelBacterial Dispersion from Hand Washing Sink Trap Reservoirs“ u kojem je pokazano kako se bakterije mogu „penjati“ uz cijevi, sifone i slivnike te tako širiti i izazvati infekcije prvo kod osjetljivih pacijenata, a potom izazvati i čitave bolničke zaraze.

Gammaproteobacteria je naučno i medicinski važna klasa bakterija jer su u tu grupu spadaju i neke patogene Gram-negativne bakterije, poput onih iz rodova Salmonella, Escherichia, Yersinia, Pseudomonas i Vibrio, bakterija koje su uzročnici enteritisa, tifoidne groznice, upale pluća, kuge i kolere.

Naučnici su kreirali poseban slivnik od pleksiglasa u koji je ubacivan sadržaj koji imitira materije koje se inače bacaju niz bolničke slivnike – poput viška infuzije i ostataka pića.

Pokazalo se kako ovi uslovi pogoduju rastu i razvoju bakterijskih kolonija i ne samo to: ove bakterije se mogu „penjati“ uz cijevi te se dnevno popnu za 2.5 cm. Korištene su bakterije Escherichai coli koje su vizualizirane pomoću zelenog fluorescentnog proteina (green fluorescent protein - GFP). Kolonije nastaju u sifonima odvodnog sistema i odatle se penju te se događa tzv. retrogradna transmisija.

Čak i ako je kroz slivnik tekla samo voda, i to je bilo dovoljno da se u roku od 1 sedmice bakterije aktiviraju u cijevima. Pacijenti se vjerovatno zaraze kontaktom sa kontaminiranim sanitarnim elementima, vjerovatno prilikom tuširanja.

Moguće je da se upravno u instalacijama i dešava prenos osobine za rezistenciju na antibiotike te čitave ovako proširene kolonije mogu biti rezistentne, objavljeno je na blogu Quantum of Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak