Irski ateisti protiv novog zakona koji zabranjuje blasfemiju

Radiosarajevo.ba
Irski ateisti protiv novog zakona koji zabranjuje blasfemiju

Irski zakon koji zabranjuje blasfemiju, prihvaćen prije par mjeseci, nastavlja izazivati snažne reakcije. Protivnici zakona obećavaju da će se svim sredstvima boriti protiv takve vrste diskriminacije ateista i suzbijanja slobodnog mišljenja, a tom su obećanju spremno priložili i zbornik antireligijskih izjava.

Zakon o zabrani blasfemije znači da je u Irskoj govor protiv religijskih svetinja, božanstava ili poricanje njihovog postojanja – zločin za koji možete platiti kaznu i do 50 hiljada maraka. Irski zakon definiše blasfemiju kao „objavljivanje ili izgovaranje bilo čega što može biti protumačeno kao uvredljivo bilo kojoj svetosti bilo koje religije te dovodi do grubog vrijeđanja pripadnika te religije“. Irski ministar pravde, Dermont Ahern, argumentovao je prihvatanje zakona time što je prethodni zakon garantovao prava vjerovanja jedino kršćanima, pa su time pripadnici drugih religija, čiji broj ubrzanom migracijom stalno raste, bili diskriminisani.

Iako je Irska poznata kao država u kojoj je religijski uticaj izuzetno jak (prisjetimo se da je razvod braka u Irskoj legalizovan 1995., predsjednik države ne može biti ateist, a abortus je još uvijek jedva dostupan), i tamo postoji opozicija. Ona se zove Atheist Ireland, a predstavlja se kao organizacija koja se bori za prava ateista. Prva akcija kojom se organizacija odlučila usprotiviti novom zakonu bilo je objavljivanje 25 antireligijskih citata na web stranici, gdje su pozvali u pomoć ateistička promišljanja Richarda Dawkinsa, Bjork, Franka Zappe.

Predsjednik Atheist Ireland, Michael Nugent, rekao je da na ovaj način izazivaju novi zakon. Njegov stav je da je „novi zakon istovremeno smiješan i opasan. Smiješan zato što srednjevjekovni religijski zakoni ne mogu biti primijenjeni u modernom građanskom društvu, gdje bi zakoni trebali štititi ljude, a ne ideje. A opasan je zato što podstiče bahatost religije i zato što islamske države vođene Pakistanom na osnovu ovog irskog zakona već pokušavaju promovisati sličan zakon na nivou UN-a. U civilizovanom društvu, ljudi imaju pravo izraziti i razmijeniti ideje u vezi sa religijom čak i ako neko drugi, drugačijih uvjerenja, te ideje smatra uvredljivim.“



Jedna od 25 izabranih antireligijskih izjava je i ova Richarda Dawkinsa, poznatog glasnogovornika ateista i autora bestselera Iluzija o bogu:

„Bog predstavljen u Starom zavjetu je ubjedljivo najneugodniji lik cijelog svijeta fiktivnih likova: ljubomoran i još ponosan na to, nepravedan, nepraštajući control-freak, osvetoljubivi, krvi žedan lik koji sprovodi etničko čišćenje, mizogini, homofobični rasista s idejom ubijanja vlastite djece, sadomazohistički megaloman i kapriciozni siledžija.“

guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak