Analiza: Hobotnice, rakove i jastoge ne kuhajte žive jer osjećaju bol i patnju

2
Radiosarajevo.ba
Analiza: Hobotnice, rakove i jastoge ne kuhajte žive jer osjećaju bol i patnju

Britanska vlada naručila je naučnu analizu koja je dokazala da su hobotnice, jastozi i rakovi osjećajna bića, koja mogu iskusiti patnju i bol te ih kao takve ne bi više trebali kuhati žive.

Spomenute životinje zbog toga su stavljene na popis osjećajnih bića koja uživaju zaštitu prema novim zakonima o dobrobiti životinja. Britanska vlada usvojila je amandman na Zakon o dobrobiti (i svijesti) životinja, nakon što je organizacija Viva! zatražila da se definicija "životinje" u njihovom Zakonu ne odnosi više samo na kralježnjake, već da se na popis uvrste i glavonošci te rakove deseteronošci, piše CNN.

U izvještaju stručnjaka London School of Economics analizirano je 300 naučnih studija na temelju kojih se radila procjena dokaza o čulima. Korišteno je osam različitih načina mjerenja osjećaja, uključujući sposobnost učenja, postojanje receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovor na anestetike ili analgetike i ponašanja kao što su reakcija na prijetnju, priliku za nagradu i zaštitu od ozlijeda.

Doktorica otišla na odmor i umalo preminula: Probala je zabranjeno voće

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak