"Hipi majmuni" u nedostatku seksa i nisu baš miroljubivi

Radiosarajevo.ba
"Hipi majmuni" u nedostatku seksa i nisu baš miroljubivi

Duboko u šumama Brazila živi vrsta majmuna zvana vuneni pauk majmun za koje se smatra da su najmiroljubiviji i najravnopravniji primati na svijetu. Međutim, mit ove laskave titule "hipi majmuna" nedavno je pao u vodu kada su šestorica mladih majmuna ubila jednog odraslog, prenosi New Scientist.

Žrtva, jedan od starijih članova skupine, umro je nekoliko sati nakon napada u kojem je zadobio ugrize u lice, tijelo i genitalije. Promatranje, objavljeno u ovosedmičnom izdanju jednog američkog časopisa o primatima, upućuje kako je način života snažno promijenio ponašanje te inače vrlo mirne vrste.

"Hipi majmuni" svoj su ugled mirne vrste zaslužili zbog svoje sjeverne populacije koja se uglavnom hrani lišćem te kod koje mužjaci, umjesto borbi za ženku, čekaju u redu za parenje.

Međutim, druga je priča kod južne populacije gdje se ranije navedeni napad i dogodio. Ta se populacija hrani uglavnom voćem što naučnici vjeruju da je i indirektni uzrok napada.

"Kako su plodovi na tom području vrlo raspršeni, ženke se odvajaju o skupine kako bi krenule u potragu za hranom. To ih čini manje raspoloživima za parenje za razliku od sjeverne populacije gdje mužjaci i ženke stalno ostaju zajedno jer se hrane lišćem", objasnio je Mauricio Talebi s brazilskog saveznog univerziteta u Sao Paulu.

U nedostatku ženki potrebnih za parenje među mužjacima se stvara napetost i agresija. Također, neki su mužjaci s drugim muškim članovima svoje skupine u vrlo bliskim odnosima koje čuvaju cijeli život te se organiziraju u bande.

"Kada vas je više lakše je napasti ili terorizirati pojedinačnu žrtvu. 'Hipi majmuni' u doba 'krize' neće se libiti iskoristiti sve prednosti organiziranog napada", zaključio je Filippo Aureli s liverpoolskog John Moores univerziteta.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak