Futuristički projekti: Pogledajte kako izgleda kuća koja prkosi gravitaciji

0
Radiosarajevo.ba
Futuristički projekti: Pogledajte kako izgleda kuća koja prkosi gravitaciji

Robert Harvey Oshatz mnogo je više od arhitekta.

On je autor jedinstvenih objekata koji imaju upečatljiv odnos sa svojim prirodnim okruženjem, zbog čega ga se često naziva umjetnikom i mađioničarom - sjetimo se samo kuće na drvetu u prekrasnom šumovitom kraju Portlanda o kojoj se prije deset i više godina pisalo na sve strane.

Naime, Oshatz vjeruje da kuća treba odgovarati zemljištu i stanovnicima, što uglavnom rezultira futurističkim projektima.

Prevarant s osmijehom: Kako je lopov iz BiH iskoristio ljubaznost da opljačka stanovnike Njemačke?

Takav je i njegov porodični dom koji naizgled prkosi gravitaciji, "lebdeći" iznad strmog obronka uz rijeku Willamette u gradu Lake Oswego u Oregonu.

Kirsten Dirksen, producentica i kreatorica sadržaja, ovih je dana na društvenim mrežama objavila video snimljen u Oshatzovom domu. Nju je kuća podsjetila na usidren svemirski brod, a Oshatz se prisjetio kako parcela u početku nije ni bila u prodaji jer su tadašnji vlasnici smatrali da je toliko strma da se na njoj ništa ne može sagraditi.

Kako se riješiti ustajalog mirisa u stanu ili kući

Zbog toga su mu prodali zemljište za povoljan iznos, a onda je on "izvukao čarobni štapić" i pokazao da se može graditi. I to kako!

Osmislio je stambeni objekt ljevkastog oblika koji, smješten na uzbrdici, gledajući u krošnje stabala i ptice, pruža osjećaj lebdenja, poput ptice u vazduhu. Oshatz je cijeli projekt ranije već opisao kao "eksperiment s osjećajem".

Na najnižoj razini je mali studio, dvije dječje sobe su na srednjoj razini, gdje je i ulaz u kuću, dok je gornji nivo rezervisan za porodična okupljanja uz veliki zajednički otvoreni prostor koji se sastoji od kuhinje, boravka i blagovaonice, pružajući spektakularan pogled na rijeku, obližnju planinu i izlazeće sunce. Na tom je nivou i glavna spavaća soba.

Kirsten Dirksen je saznala i zanimljivu informaciju: kuću su gradili nekvalifikovani radnici, odnosno djeca koja su odustala od škole i bivši ovisnici koji nisu imali nikakvog iskustva u gradnji, piše Jutarnji.hr.

Što joj je Oshatz još ispričao, pogledajte u videu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak