Crnogorska nova slova

Radiosarajevo.ba
Crnogorska nova slova


Ministar kulture i medija Crne Gore Branislav Mićunović, a inače veliki zagovornik novog jezika, nedavno je izjavio da je uvođenje novih slova u crnogorski jezik potpuno opravdano i dodao da bi u upotrebu trebalo uvesti još neka nova slova tipa glasova "zj" i "dz".

Još jedna od jezičkih zanimljivosti u Crnoj Gori u posljednje vrijeme su računarske tastature koje odgovaraju standardima nedavnoustanovljenog crnogorskog jezika. Nove tastature ponovo su aktuelizirale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Osim visoke cijene od preko 20 eura, tastature privlače pažnju i zbog podjela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Međutim, iako tastature postoje, još ne postoji tzv, spell check u MS Word-u koji ispravlja greške u kucanju, tako da novu tastaturu mogu da koriste samo oni koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju duplo više novca za crnogorsku tastaturu nego što bi dali za "standardnu srpsku".

e-novine.com/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak