Cijene divljaju u Hrvatskoj. Evo koliko košta porcija ćevapa u Umagu

13
A. Sokolović

U moru velikih poskupljenja, pri čemu su do predsezone prednjačili trgovci, sada visokim cijenama još i više šokiraju ugostitelji.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je Umag, a iz ovog lijepog istarskog grada, zadesila su nas dva velika iznenađenja od kojih građanima i turistima probija hladni znoj.

Jedno je svako cijena ćevapa, pa smo tako bili iznenađeni kada smo "naletjeli" da porcija od 10 ćevapa bez priloga košta 13 eura (26 KM).

Požar u BiH: Gorila trafo-stanica, stanovnici ostali bez električe energije

Zanimljivo, identična je cijena pljeskavice, a za nas je bilo iznenađenje da 13 eura košta i porcija kobasica ili pohovanmog sira.

Porcija miješanog mesa košta 18 eura (26 KM), a recimo biftek sa tartufima je dostigao cijenu 38 eura ili 286 kuna (76 KM). 

Na plaži - 5 eura (10 KM) košta ležaljka, kako bi vlasnici rekli - prvi red do mora. Kafa se može popiti za 1,60 eura (3,20 KM), a cijena za taj omiljeni napitak mnogih Bosanaca ide i do 3 eura (6 KM).

Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Umag je već otvorio ljetnu sezonu

Pivo je također iznenađenje. Krigla točenog domaćeg hrvatskog piva od tri decilitra košta čak 4 eura (8 KM), a cijena ide i do 12 KM (6 eura) u hotelskim restoranima.

Kolač se kreće od 3,30 eura (6,5 KM) do 6 eura (12 KM). Pohvalno je da kugla sladoleda iznosi 2 eura ili 4 KM, pa se možete osvježiti za realno pristojnu cijenu.

Hoteli u Umagu još nisu puni, ali su vlasnici počeli sa animacijama turista, pa tako pored hotelskih bazena možete vidjeti kako se zabavljaju gosti popularnim vježbama u vodi, karaokama, društvenim igrama (pikado, stoni tenis, stoni nogomet...)

Cijena smještaja se kreće od 80 eura (160 KM) po noćenju u dvokrevetnoj sobi u privatnom smještaju do 140 eura (280 KM) u hotelu.

Naravno, imate i spavanje za 400 eura (800 KM) sa uključenim svim taksama poput u hotelu Kempinski u Savurdiji, na 7 kilometara od Umaga, gdje ćete uživagti u prekrasnom pogledu na Jadransko more i sjajnom jelovniku. Naravno, sve je to za one "dubokog džepa".

Istru i Umag napuštamo posjetom Lidlu, gdje su cijene osjetno veće nego u maju. No, sve skuplje, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u našem okruženju.

Loša vijest za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u Bosni i Hercegovini dostigao rekordan iznos

Za kraj smo izdvojili izjavu našeg Bosanca, koji svake godine dolazi na odmor u Umag sa porodicom. Samir M. nas je lijepo na povratku nasmijao.

"Sve je dobro, dok nam zrak ne počnu naplaćivati. Kada do toga dođe, onda smo u belaju!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak