Berlin planira testirati 'lebdeći' voz koji neće imati vozača

0
Hina
Berlin planira testirati 'lebdeći' voz koji neće imati vozača

Grad Berlin planira testirati magnetsko levitacijski (maglev) voz na ruti dugoj pet kilometara, prema navodima predsjednika grupacije Kršćanskih demokrata (CDU) u gradskoj skupštini Dirka Stettnera.

Očekuje da se će "lebdeći" vlak biti jeftiniji i da će gradnja pruge trajati kraće nego što bi trajala gradnja nove podzemne željezničke linije, rekao je funkcioner berlinskog CDU-a.

Osim toga, zanimljiva je informacija, pogotovo s obzirom na hroničnu nestašicu radnika u berlinskom poduzeću za javni prijevoz BVG, da će maglev voz voziti bez vozača, naglasio je Stettner.

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Berlinski mediji pišu da su socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza pristali na taj plan.

Gradnja probne pruge koštat će po Stettneru između 80 i 85 miliona eura (između 156 i 166 miliona KM), a finansirat će se iz posebnog, pet milijardi eura (9.78 milijardi KM) vrijednog fonda za projekte koji bi trebali ublažiti klimatske promjene.

Voz udario u grupu ljudi, poginule četiri osobe

Funkcioner CDU-a nije naveo detalje o trasi, a nije poznato ni kada bi gradnja trebala početi.

Zapadni Berlin imao je od 1984. do 1991. kratku liniju za magnetske vozove M-Bahn, koja je u početnoj fazi bila probni projekt, a zatim je nakratko uključena u redovni promet. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke projekt je napušten, napominje agencija dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak