Atacamska pustinja, najsušnije mjesto na Zemlji, pretvara se u ružičasti cvjetni vrt

0
EPA - EFE
Atacamska pustinja, najsušnije mjesto na Zemlji, pretvara se u ružičasti cvjetni vrt

Pustinja Atacama na sjeveru Chilea jedno je od najsuših mjesta na Zemlji, ali trenutno su dijelovi njenog obično golog pijeska prekriveni šarenim cvjetovima bijelih i ljubičastih boja.

Pustinja Atacama poznata je kao Desierto Florido („cvatuća pustinja“) jer svakih nekoliko godina biva prekrivena cvijećem, kada se prave razine kiše i temperature podudaraju kako bi probudile uspavane sjemenke pustinje.

Ovo se obično događa u proljeće. No, trenutna cvatnja je neuobičajeno rana — usred zime južne hemisfere — zahvaljujući kiši potaknutoj El Niñom, prirodnom klimatskom fenomenu koji utječe na globalno vrijeme.

Zvijezda Netflixove hit serije stigla u Sarajevo, uručena joj nagrada za najbolju glumicu

Cvatnja obično suincidira s El Niñom, tokom kojeg su temperature toplije u regiji, što dovodi do veće evaporacije i, posljedično, više kiše, piše CNN.

U proteklih 40 godina dogodilo se oko 15 događaja cvatnje, prema analizi iz 2022. godine s Katoličkog sveučilišta u Chileu. Cvjetovi još nisu dovoljno opsežni da bi se službeno smatrali dijelom „cvatuće pustinje“, rekao je Cesar Pizarro, koji vodi očuvanje bioraznolikosti u Nacionalnoj korporaciji za šumarstvo (CONAF), organizaciji koju vodi čileanska vlada.

Da Hercegovina ne postane pustinja: Zaštitimo Bunu, Bunicu, Krupu i Bregavu!

Ali očekuje se više kiše, što znači da bi se cvijeće moglo proširiti na većem području, dodao je.

Godine 2022. čileanska vlada najavila je stvaranje novog nacionalnog parka u pustinji Atacama, u nastojanju da zaštiti ove rijetke cvatnje zajedno s divljim životinjama — uključujući insekte, gmazove i ptice — koje pomažu podržavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak