Ako dođe do nuklearnog rata, ovaj avion bit će najsigurnije mjesto "na" planeti

Radiosarajevo.ba
Ako dođe do nuklearnog rata, ovaj avion bit će najsigurnije mjesto "na" planeti

Kad bi svijet najednom "poludio" i njegove vođe pokrenule nuklearni rat, najsigurnije mjesto "na" planeti bilo bi u avionu, tačnije u avionu američke vojske E-4B, koji nosi nadimak Avion sudnjeg dana. 

Avion, koji je visok poput šestospratne zgrade, ima 18 kreveta, šest kupatila, konferencijsku sobu, sobu za sastanke, kuhinju, radni prostor i prostorije za visoke goste.

Avion ima tri tzv. 'palube', četiri masivna motora i prostor za 112 članova posade.

Riječ je o modificiranom Boeingu 747, a enterijer bi mnoge mogao šokirati - izgleda jako, jako zastarjelo. Nema digitalnih ekrana, letački instrumenti su analogni. Naime, u slučaju nuklearne katastrofe ovo bi bilo sigurnije, jer bi digitalna tehnologija bila uništena elektromagnetnim pulsom koji slijedi nakon nuklearne eksplozije, dok je analogna tehnologija u ovom slučaju mnogo izdržljivija. 

Avion u zraku može ostati nekoliko dana, gorivo može sipati iz drugog aviona u letu, a na vrhu se nalazi kupola u kojoj se nalazi više od 60 satelitskih antena koje mogu komunicirati s brodovima, podmornicama, mrežama...koje se nalaze bilo gdje na planeti. Toliko je poznato, a sve drugo spada u klasifikaciju "top secret".

Avion koriste najviši oficiri američke vojske, koji ga koriste kao komandni centar. 

Američka vojska trenutno ima četiri ova aviona, koji su spremni poletjeti u nekoliko minuta.

Kako pišu američki mediji, ovi avioni su u službi 1980. godine, a u "penziju" idu 2039. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak