Afrički patuljasti ježevi - novi hit među kućnim ljubimcima

Radiosarajevo.ba
Afrički patuljasti ježevi - novi hit među kućnim ljubimcima

Foto: Afrički patuljasti jež

Zaštitari životinja su prestravljeni činjenicom da se u posljednje vrijeme egzotične životinje tretiraju kao modni dodaci.

Novi hit među kućnim ljubimcima su ježevi koji su toliko mali da stanu u šaku. Širom Velike Britanije prodaja ježeva jako je porasla, a kako tvrdi Daily Mail, oni su postali i omiljeni must- have asesoar djevojaka i supruga britanskih nogometaša.

A kako možete vidjeti na fotografijama, stanu i u svaku torbicu pa mogu poslužiti i kao "oružje" protiv džeparoša.

Najpopularniji je afrički patuljasti jež koji je prekrasno malo biće. Početno izdvajanje za ježa i sve što mu je potrebno može biti čak 300 funti.

Naime za sve kojima su psi i mačke prevelika obaveza i zahtjevan zadatak, a htjeli bi imati kućnog ljubimca, afrički patuljasti jež je idealan izbor.



Iako su šume i livade Velike Britanije pune domaćih ježeva, mnogi Englezi spremni su mjesecima čekati i voziti stotinama kilometara ne bi li nabavili afričkog patuljastog ježa.

Ove se ljupke životinjice uzgajaju u zarobljeništvu zbog čega i trebaju posebnu njegu. Vrlo su osjetljive te mogu preživjeti isključivo u toplim i ugodnim uslovima.

Razlog njihove sve veće popularnosti je bioritam. Naime, poznato je da je jež noćna životinjica. Tako se jež polako budi upravo u vrijeme kada roditelji dolaze s posla, a klinci iz škole.

Iako njihovo održavanje nije toliko skupo, cijena ježića i opreme je 300 funti. Upravo zbog toga su zabrinuti mnogi ljubitelji životinja jer se boje da će oni koji nemaju dovoljno novca udomaćiti divljeg ježa iz šume koji je već na popisu ugroženih životinja, piše Daily Mail.


jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak