Veliko otkriće naučnika na Marsu: Ostali fascinirani kada su saznali ovo - 'Nisam mogla vjerovati'

0
Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće naučnika na Marsu: Ostali fascinirani kada su saznali ovo - 'Nisam mogla vjerovati'

Rover Curiosity je došao do dosad najneobičnijeg otkrića na Marsu, a to su stijene od čistog sumpora. Sve je počelo kada je rover težak jednu tonu slučajno prešao preko kamena i razbio ga, što je otkrilo žućkasto-zelene kristale koji nikad prije nisu bili uočeni na crvenom planetu.

"Mislim da je ovo najneobičnije i najneočekivanije otkriće cijele misije", rekao je Ashwin Vasavada, naučnik projekta Curiosity u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija. Dodao je da su imali puno sreće jer ne krije baš svaki kamen nešto zanimljivo u sebi.

Tim je planirao da rover istraži kanal Gediz Vallis, vijugavi žlijeb za koji se čini da je nastao prije tri milijarde godina mješavinom tekuće vode i krhotina. Kanal je urezan u dio planine Sharp visoke pet kilometara. Rover istražuje tu planinu od 2014.

Novi reprezentativac Bosne i Hercegovine potpisao za ekipu iz Bundeslige

Naučnici su htjeli bolje istražiti bijelo kamenje koje su vidjeli u daljini. 30. maja ujutro su Vasavada i njegov tim vidjeli zdrobljeni kamen u tragovima od točkova rovera. Bliža slika je razotkrila zapanjujuće otkriće.

Sada je naučnicima cilj otkriti šta znači prisutnost čistog sumpora na Marsu i šta to govori o historiji tog planeta.

Curiosity je već otkrio sulfate na Marsu, odnosno soli koji sadrže sumpor, koje nastaju isparavanjem vode. Pronašli su i dokaze svjetlobijelog kalcijevog sulfata, također poznatog kao gips, u pukotinama na površini Marsa koje su u biti naslage tvrde vode koje su za sobom ostavile drevne podzemne vode.

Sumporne stijene obično imaju ono što Vasavada opisuje kao "prekrasnu, prozirnu i kristalnu teksturu", ali vremenske prilike na Marsu su pjeskarile vanjsku stranu stijena kako bi se uklopile s ostatkom planeta, koji se uglavnom sastoji od nijansi narančaste.

Prethodno, dok je istraživao Mars, NASA-in rover Spirit slomio je jedan od točkova i morao ga je vući za sobom dok je ostalih pet koristio za vožnju unazad. Povlačenje točkova otkrilo je blještavo bijelo tlo, za koje se pokazalo da je gotovo čisti silicij. Prisutnost silicija sugeriše da su izvori vruće vode ili parni otvori možda nekad bili na Marsu, što je moglo stvoriti uvjete pogodne za život mikroba, ako je ikad postojao na tom planetu.

Otkriće silicijevog dioksida i dalje je jedno od najvažnijih otkrića rovera Spirit, koji je radio na Marsu od 2004. do 2011.

"Nisam mogla vjerovati kada sam vidjela sliku sumpora", rekla je Briony Horgan, suistraživačica na misiji rovera Perserverance i profesorica planetarne znanosti.

"Čisti elementarni sumpor je vrlo čudno otkriće jer ga na Zemlji nalazimo na mjestima poput hidrotermalnih izvora. Tako da je velika misterija kako je ova stijena nastala na Marsu", kaže.

Čisti sumpor na Zemlji nastaje samo pod određenim uslovima, kao što su vulkanski procesi, ili u toplim ili hladnim izvorima. Zavisno od procesa, istovremeno sa sumporom nastaju i različiti minerali.

"Analiza kamene prašine, koju su proveli instrumenti rovera, otkrila je veću raznolikost minerala nego ikad prije viđenu tijekom misije", rekao je Vasavada, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak