U moru kod Korčule arheolozi pronašli strukturu staru 5.000 godina: Nevjerovatno šta su zatekli tamo

0
Radiosarajevo.ba
U moru kod Korčule arheolozi pronašli strukturu staru 5.000 godina: Nevjerovatno šta su zatekli tamo

Arheolozi su ostali zapanjeni kada su ronioci u zaljevu Gradina, blizu obale Hrvatske, otkrili cestu zatrpanu slojevima morskog mulja.

Prvi ju je uočio arheolog Igor Borzić sa Univerziteta u Zadru, primijetivši neobične formacije na dubini od gotovo pet metara. Potopljena cesta nekada je povezivala otok Korčulu s umjetnim prahistorijskim naseljem koje je pripadalo pomorskoj kulturi poznatoj kao Hvar.

Univerzitet u Zadru objavilo je snimak otkrića, prikazujući prolaz širok oko četiri metra, izgrađen od naslaganog kamenja, a o tome su čak izvijestili i brojni strani mediji. Arheolozi vjeruju da su ljudi hodali ovom cestom prije gotovo 7.000 godina, a radiokarbonsko datiranje drva u blizini mjesta sugeriše da je naselje moglo biti izgrađeno oko 4900. godine p. n. e. "U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na otoku Korčuli arheolozi su pronašli ostatke koji su ih iznenadili", objavio je Univerzitet u Zadru na Facebooku.

Posjetili smo Zaostrog: Evo kako se kreću cijene smještaja, hrane, kafe...

"Naime, ispod naslaga morskog mulja otkrili su cestu koja je povezivala potonulo prahistorijsko naselje hvarske kulture s obalom otoka Korčule". Borzić i njegov tim također su otkrili još jedno gotovo identično naselje na drugoj strani otoka Korčule.

Na lokalitetu koji se nalazi na dubini od 4-5 metara pronađeni su neolitski artefakti, uključujući kamenu sjekiru, kremene oštrice i ulomke žrtvenika. Ovo otkriće donosi novo svjetlo na prahistorijsku povezanost naselja i razvoj pomorskih kultura na području Jadrana. Istraživači su iznimno uzbuđeni i dok nastavljaju istraživati prošlost svoje nacije, s nestrpljenjem očekuju nova otkrića, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak