Facebook oštro odgovorio Bidenu o COVID-19 dezinformacijama

1
Radiosarajevo.ba
Facebook oštro odgovorio Bidenu o COVID-19 dezinformacijama

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako društvene mreže, poput naravno Facebooka, "ubijaju ljude".

Komentar je stigao nakon kritika Bijele kuće prema Facebooku jer dopuštaju da se objavljuju dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa.

“Ubijaju ljude. Pazite - jedina pandemija koju imamo je među nevakcinisanima. I oni ubijaju ljude,” rekao je Biden novinarima prije nekoliko dana.

Iz Facebooka mu nisu 'ostali dužni', te su u saopćenju poručili da su već povukli više od 18 miliona dezinformacija o COVID-19 i podijelili više od dvije milijarde sigurnih informacija o COVID-19 i cjepivima.

"Iako socijalni mediji igraju važnu ulogu u društvu, jasno je da nam je potreban pristup cijelog društva da bismo zaustavili ovu pandemiju. A činjenice - a ne navodi - trebale bi pomoći u informiranju tog napora. Činjenica je da se povećalo prihvaćanje vakcina među korisnicima Facebooka u SAD, a te i druge činjenice govore sasvim drugačiju priču od one koju je administracija promovisala posljednjih dana.

Od aprila 2020. godine sarađujemo sa Univerzitetom Carnegie Mellon i Univerzitetom Maryland na globalnom istraživanju kako bismo prikupili uvide o simptomima COVID-19, testiranju, stopi cijepljenja i još mnogo toga. Ovo je najveće istraživanje ove vrste, sa preko 70 miliona ukupnih odgovora i više od 170.000 odgovora dnevno u više od 200 zemalja i teritorija. Za ljude u SAD na Facebooku, kolebljivost cjepiva opala je za 50 posto i oni svakim danom sve više prihvaćaju vakcine.

Rezultati ovog istraživanja su javni i podijelili smo ih - zajedno s ostalim podacima koje je zatražila administracija - s Bijelom kućom, CDC-om i drugim ključnim partnerima u saveznoj vladi", naveli su iz Facebooka.

Saopćenje možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak