Revolucija u medicini: Ljudsko tijelo ima novi organ

3
Radiosarajevo.ba
Revolucija u medicini: Ljudsko tijelo ima novi organ

Aorta, glavna i najveća krvna arterija, koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela, dobila je posebnu čast u medicinskom svijetu, priznata je kao zaseban ljudski organ.

"Velik je to korak", kazao je Martin Czerny iz Univerziteta bolnice Freiburg u Njemačkoj. Priznanje aorte kao organa stavlja je u rang s ostalim organima, srcem, plućima i mozgom.

Novi status organa vrijedi u zemljama Europske unije i u Sjedinjenim Državama, nakon što je kao takav definiran u smjernicama Europske zadruge za kardiotorakalnu hirurgiju (EACTS) i Američkog društva torakalnih hirurga (STS).

Sabina Ćudić: Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Europsku uniju

"I za pacijente će ova odluka činiti razliku jer će klinički proces za mnoge među njima koji se liječe od bolesti aorte odsad vjerovatno biti drugačiji i nadamo se optimalniji", istakao je.

Dosad je bilo uobičajeno da se bolesti aorte liječe ili u kardiohirurgiji ili u vaskularnoj hirurgiji, ovisno o vrsti i lokalizaciji. Nove smjernice jasno preporučuju liječenje aorte u sklopu posebnog medicinskog područja.

Ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zbog transplatacije srca: Evo zašto je fascinirao doktore

"Ono treba biti povezano s ostalim sličnim područjima medicine", pojasnio je Czerny, direktor bolnice za kardiovaskularnu kirurgiju u Njemačkoj. "Sve to će poboljšati liječenje ruptura aorte i ostalih ozbiljnih bolesti", kazao je Czerny.

Aorta je odgovorna za transport krvi bogate kisikom iz srca u tijelo. Ta velika krvna žila najveća je arterija u tijelu i proteže se od lijeve klijetke do žila u području zdjelice. Ima i značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i brzine protoka krvi, javlja Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak