"Nepotreban" ogran koji doktori uklanjaju koristan je u borbi protiv karcinoma

2
Radiosarajevo.ba
"Nepotreban" ogran koji doktori uklanjaju koristan je u borbi protiv karcinoma
Foto: Društvene mreže / Timus žlijezda

Postoji mala masna žlijezda koja se nalazi iza naše prsne kosti i za koju se često zna reći da je "beskorisna" u odrasloj dobi.

Riječ je o timusu ili prsnoj žlijezdi.

Mnogi ljudi ni ne znaju gdje se nalazi timus, niti čemu služi, a čak su ga i doktori dugo smatrali potrošnim materijalom kod odraslih.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Međutim nova studija (objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine), a u kojoj su harvardski naučnici uspoređivali podatke pacijenata kojima je uklonjen timus s onima kojima nije, otkriva da pacijenti kojima je uklonjena prsna žlijezda imaju gotovo trostruko veći rizik od smrti zbog raznih uzroka, uključujući dvostruko veći rizik od raka.

Ispada da upravo suprotno dosadašnjim vjerovanjima, ovaj organ veličine oraha nije nimalo beskoristan nego zapravo igra važnu ulogu u imunološkom zdravlju kako starimo, posebice u prevenciji raka.

Prsna žlijezda najveća je u dojenčadi (od rođenja pa do druge ili treće godine) i težine je od otprilike 30-40 grama, nakon čega prestaje s rastom i počinje se smanjivati u adolescenciji pod uticajem spolnih hormona.

Hormoni štitne žlijezde direktno utiču na rad skoro svake ćelije u organizmu

Hormoni štitne žlijezde direktno utiču na rad skoro svake ćelije u organizmu

U slučaju bolesti i potrebe za uklanjanjem prsne žlijezde, u odrasloj dobi čovjek može živjeti bez nje. Prsna žlijezda je organ osjetljiv na uticaj stresa i anksioznosti, konzumaciju alkohola i korištenje cigareta ili droga, što može u odrasloj dobi potaknuti njegov rast, odnosno hipertrofiju te aktivirati autoimune bolesti kao što je mijastenija gravis.

Kao što je poznato tokom djetinjstva timus ima ključnu ulogu u razvoju imunološkog sistema tako što proizvodi T-stanice koje se bore protiv klica i bolesti. Uklanjanje timusa u mladoj dobi dovodi do dugoročnog smanjenja T-stanica i oslabljenog imunološkog odgovora na cjepiva.

Do puberteta, timus se skuplja i proizvodi manje T-stanica, zbog čega se čini nepotrebnim. Međutim, naučnici su otkrili da su pojedinci kojima je uklonjen, imali gotovo dvostruko veću vjerovatnoću da će umrijeti unutar pet godina i dvostruko veću vjerovatnoću da će razviti rak unutar istog razdoblja u poređenju s kontrolnom skupinom.

Hashimotov sindrom i simptomi: Kako znati da ga imate i šta jesti

Hashimotov sindrom i simptomi: Kako znati da ga imate i šta jesti

To sugeriše da bi timus mogao igrati ulogu u održavanju zdravlja odraslih. Razlozi za ove povezanosti ostaju nejasni, ali naučnici nagađaju da bi nedostatak timusa mogao značajno uticati na zdravu funkciju imunološkog sistema odrasle osobe.

Neki pacijenti kojima je uklonjen timus pokazali su manje raznolike T-stanične receptore u krvi, što bi moglo pridonijeti razvoju raka ili autoimunih bolesti nakon operacije.

"Zajedno, ovi nalazi podupiru ulogu timusa koji doprinosi proizvodnji novih T-stanica u odrasloj dobi i održavanju zdravlja odraslih ljudi, zaključuju autori studije koja je objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije