Preminuo je čovjek koji je izumio računarske šifre

Radiosarajevo.ba
Preminuo je čovjek koji je izumio računarske šifre

Ovoga petka, 12. jula, preminuo je čovjek za kojeg većina prosječnih korisnika računara vjerovatno nikad nije čula, ali se svakodnevno susretala s njegovim najvažnijim izumom.

Fernando José Corbató, za prijatelje Corby, čovjek je kojem se pripisuje izum – računarske šifre, piše Bug.hr.

Corbató je rođen 1926. godine u Kaliforniji, gdje je studirao na California Institute of Technology, da bi kasnije doktorirao na MIT-u gdje je radio kao profesor do penzije.

Tokom karijere radio je na dijeljenom računarskom sistemu Compatible Time-Sharing System, koji se smatra jednim od prvih operativnih sistema u svijetu.

Za njega je osmislio do tada nepoznati sistem autorizacije pojedinih korisnika i sigurnog čuvanja njihovih podataka – pomoću šifre. Time je postao čovjek kojem se pripisuje izum koncepta šifre, koji je do današnjih dana gotovo nezamjenjiv u računarskom svijetu.

Corbató je 1990. godine dobio prestižnu Turingovu nagradu za svoj pionirski rad u unaprjeđenju računarskih sistema s dijeljenom infrastrukturom, a autor je i takozvanog Corbatovog zakona koji kaže: "Bez obzira u kojem programskom jeziku programer radio (asembleru ili kompajleru) broj napisanih linija koda u određenom vremenskom periodu ostat će približno isti".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak