Pratite uživo historijski događaj: Prva šetnja misije Polaris Dawn u svemiru

2
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo historijski događaj: Prva šetnja misije Polaris Dawn u svemiru

Četvrtak, 12. septembar, u historiji će ostati upisan kao dan kada se izvela prva komercijalna svemirska šetnja dvoje civila. 

Sarah Gillis, 30-godišnja inženjerka SpaceX-a, sprema se ispisati povijest zajedno s američkim pilotom i milijarderom Jaredom Isaacmanom, u prvoj svemirskoj šetnji dvoje civila. Taj trenutak označava značajnu prekretnicu jer ne samo da će oni biti prvi civili koji će se odvažiti u svemir, već će nositi i eksperimentalna svemirska odijela za zaštitu.

Posada misije Polaris Dawn trenutno prolazi kroz proces pripreme i oblačenja SpaceX-ovih eksperimentalnih odijela, kojima će ovo biti premijerno izlaganje uvjetima vakuuma u svemiru.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Motociklista povrijeđen, velike gužve u dijelu grada

Svemirska šetnja zamišljena je kao serija testova pokretnosti eksperimentalnih odijela SpaceX-a, tako što će prilikom izlaska iz letjelice prvo Isaacman 15 minuta provoditi te testove, a nakon što se on vrati u letjelicu isto će učiniti i Gillis.

Osim testiranja novih odijela, misija naglašava mogućnosti komercijalne svemirske tehnologije, naglašavajući njenu ulogu u zaštiti astronauta u dubokom svemiru, daleko izvan Zemljine atmosfere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak