Porast širenja rijetke i smrtonosne bolesti izaziva zabrinutost: Jedna zemlja posebno pogođena

0
Radiosarajevo.ba
Porast širenja rijetke i smrtonosne bolesti izaziva zabrinutost: Jedna zemlja posebno pogođena

Japanski Nacionalni institut za zarazne bolesti izvještava o povećanju broja slučajeva ozbiljne bakterijske infekcije poznate kao 'Streptokokni toksični šok sindrom' (STSS). Ova rijetka, ali potencijalno fatalna bolest najčešće je uzrokovana bakterijom Streptococcus pyogenes.

Iako su i druge zemlje posljednjih godina zabilježile izbijanja ove bolesti, neuobičajeno veliki broj slučajeva u Japanu izaziva zabrinutost.

S. pyogenes, poznat i kao streptokok grupe A, može živjeti na ljudskoj koži bez izazivanja bolesti, ali može uzrokovati širok raspon bolesti. Na blažem kraju spektra, odgovoran je za impetigo, streptokoknu upalu grla i šarlah. Međutim, može uzrokovati i ozbiljnije bolesti poput celulitisa, nekrotizirajućeg fasciitisa, poznatog kao "bolest koja jede meso", te STSS.

Edin Subašić I Ratni zločini bez kazne: Dossier "Sarajevo safari" zaključan u ladici Tužilaštva BiH?

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bilo tko može dobiti STSS, a u otprilike polovici slučajeva nije jasno kako bakterija ulazi u tijelo. Faktori rizika uključuju ozljede kože, kirurške rane, nedavnu infekciju vodenih kozica i korištenje tampona.

Situacija u Japanu

Iako je STSS rijetka bolest, svake godine se očekuje manji broj slučajeva. Ipak, japanske vlasti su u aprilu izvijestile o povećanju broja slučajeva.

"Zabilježeno je 409 slučajeva STSS-a uzrokovanih streptokokom grupe A tokom cijele 2023. godine, dok je u prvih 11 sedmica 2024. zabilježeno 335 slučajeva", navodi se u izvještaju. "Broj prijavljenih slučajeva STSS-a uzrokovanih streptokokom grupe A povećava se od jula 2023. godine, posebno među osobama mlađim od 50 godina."

Nedavni podaci do 2. juna 2024. pokazuju da se povećanje broja slučajeva ne usporava. Prema riječima profesora infektivnih bolesti Kena Kikuchija, broj slučajeva u Japanu ove godine mogao bi narasti do 2,500, s stopom smrtnosti od 30 posto.

Simptomi streptokoknog toksičnog šok sindroma

Prema CDC-u, prvi simptomi STSS-a obično uključuju groznicu, bolove u mišićima i mučninu. Bolest može vrlo brzo napredovati, zato je važno da se svatko sumnja na STSS odmah obrati doktoru.

U roku od 24 do 48 sati, mogu se pojaviti simptomi opasni po život poput niskog krvnog pritiska, tahikardije i otkazivanja organa. Čak i uz liječenje, STSS je smrtonosan u otprilike tri od deset slučajeva, a preživjeli mogu zahtijevati amputacije zbog uklanjanja zaraženog tkiva.

"Kako su vodene kozice i gripa faktori rizika za teške infekcije streptokokom grupe A, vakcinacija protiv virusa varicella zoster i gripe može smanjiti rizik od teških infekcija," izjavila je dr. Céline Gounder za CBS News.

Poremećaji u upotrebi alkohola i upotreba injektabilnih droga također povećavaju rizik, pa traženje liječenja za ovisnost može pomoći u smanjenju rizika. Međutim, u većini slučajeva nije moguće točno utvrditi uzrok infekcije.

Jedna teorija zašto sada vidimo više slučajeva STSS-a je "dug imuniteta" nakon ukidanja mjera povezanih s COVID-19. "Najvjerojatnija hipoteza je da je smanjena cirkulacija bakterija tokom pandemijskih godina ostavila dug imuniteta, a povećanje broja slučajeva povezano je s tim fenomenom," izjavio je dr. Amesh A. Adalja za Healthline.

Bez obzira na uzrok povećanja broja slučajeva, važno je biti svjestan znakova infekcije i potražiti liječenje prije nego što postanu ozbiljniji. Higijena rana je od posebne važnosti - ako dobijete posjekotinu ili ogrebotinu, osigurajte da područje bude čisto i pazite na crvenilo, oticanje i pojačanu bol, što može ukazivati na infekciju.

Poznavanje znakova može pomoći u prepoznavanju potencijalnog STSS-a, kao i drugih ozbiljnih komplikacija infekcije poput sepse, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak