Porast Googleovih emisija stakleničkih plinova za skoro 50 posto u proteklih pet godina

0
Radiosarajevo.ba
Porast Googleovih emisija stakleničkih plinova za skoro 50 posto u proteklih pet godina

Googleov cilj smanjenja klimatskog otiska je u opasnosti jer se oslanja na sve više podatkovnih centara željnih energije za napajanje svojih novih proizvoda umjetne inteligencije.

Tehnološki div otkrio je u utorak, 2. jula, da su njegove emisije stakleničkih plinova porasle za 48 posto u posljednjih pet godina.

Google je rekao da su potrošnja električne energije u podatkovnim centrima i emisije u opskrbnom lancu primarni uzrok povećanja. Također je u svom godišnjem izvještaju o okolišu otkrio da su njegove emisije u 2023. porasle 13 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Lokalni izbori 2024 | Pogledajte kakva je izlaznost glasača do 15 sati

Podatkovni centri igraju ključnu ulogu u obuci i upravljanju modelima koji podupiru AI modele kao što su Googleov Gemini i OpenAI-jev GPT-4, koji pokreće ChatGPT chatbot.

Tehnološka kompanija, koja je znatno uložila u umjetnu inteligenciju, rekla je da njen "iznimno ambiciozan" cilj postizanja neto nulte emisije do 2030. "neće biti lak". Obećanja o smanjenju emisija CO2 sada se suprotstavljaju obećanjima o velikim ulaganjima u proizvode umjetne inteligencije koji zahtijevaju značajne količine energije za obuku i implementaciju.

Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da bi se ukupna potrošnja električne energije podatkovnih centara mogla udvostručiti s nivoa iz 2022. godine na otprilike cijelu japansku potražnju za električnom energijom 2026. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak